Jerca Korče: Vsem je skupna pravica, ustavno zagotovljena pravica, do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok.

Zjutraj, ko sem odprla pošto, me je spreletel srh, bolečina in jeza. Ob takih zadevah ne smemo molčati. Dvigniti moramo glas ter se postaviti na stran leta 2020, na stran obrambe naših pravic.

Spodaj navajam pismo, ki sem ga danes poslala županu občine Logatec.

Spoštovani župan Berto Menard!

Od vas in vaših sodelavcev sem prejela novoletno voščilo. Najprej hvala za zapisane besede ter izraženo željo, da vsi skupaj v leto 2021 stopimo polni upanja, smelih načrtov in pričakovanj.

Poleg voščila je bila v kuverti še majhna vrečka. Odprem. Zagledam letak Zavoda Živim, ki mu je bil priložen lesen obesek z angelom ter logotipom tega istega zavoda.

Zastane mi dih. V trenutku me spreletijo različne misli, občutki, čustva. Jeza in zgroženost. Kljuvajo vprašanja – kako, zakaj, s kakšno pravico? Kam smo zašli, da občina ljudem pošilja takšna sporočila? Da agitira. Zanika že pridobljene pravice. Se vrača desetletja v preteklost. Se vam je zmešalo? Zavod Živim je tisti zavod, ki je na pročelju frančiškanske cerkve na osrednjem ljubljanskem trgu teden dni noč in dan vrtel propagandni film proti pravici do splava. Gre za tako imenovano pro-life organizacijo, ki je svoje akcije uprizarjala tudi pred Ginekološko kliniko v Ljubljani. Akcije s transparenti. Menda je želela zgolj vplivati na odločitve žensk, ki so prihajale na posege. A to »vplivanje« je bilo daleč od strpnega in razumevajočega. Šlo je za obsojanje. Deklet, žensk, mater. Vseh po vrsti, nepoznavajoč zgodbe, osebne stiske, razloge.

Postavanje s transparenti pred Ginekološko kliniko je bilo prežanje. Na tiste, ki so prihajale. In tudi tiste, ki so odhajale. Še enkrat: okoliščine niso bile pomembne. Zbujanje slabe vesti je bil cilj.

Obsodba je bila spisana vnaprej. Kriva! Kriva! Kriva! Nisem si mislila, da bom svojo zgodbo kdaj izpovedala javno. Vaše dejanje in vaša – milo rečeno – nespodobna poteza me je spodbudila, da se uprem tudi z deljenjem svoje izkušnje.

Mineva dobro leto od dne, ko sem sama odšla v Ljubljano na Ginekološko kliniko in opravila splav. Plod ni imel utripa, poseg je bil nujen in neizbežen. V čakalnici, v sobah je bilo več deklet, žensk, mater. Vsaka od njih s svojo, težko zgodbo. Ob čakanju, bolečinah smo se pogovarjale in si izpovedale, zakaj taka odločitev, kako težka je. Vedite, da za nobeno žensko, prav nobeno, odločitev za splav ni lahka. Vsaka ima svojo zgodbo in vsaka zgodba ima svoje razloge. Skupna vsem pa je pravica, ustavno zagotovljena pravica, do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok.

Komu je prišlo na kraj pameti, da bo občina Logatec propagirala zasebni zavod? In to tak zavod! Zavod, ki se ukvarja s poseganjem v ustavno pridobljene pravice ter ženskam, ki se odločijo za tako potezo, vzbuja občutke krivde. Spoštovani župan, ne bom se spuščala v to, kakšen človek ste, da ste se odločili za tako potezo. Vam pa predlagam, da se za svoje dejanje javno opravičite ter priznate napako – tako svojo, kot občine.

Jerca Korče, podpredsednica in poslanka LMŠ