Jerca Korče: Vsaka hruška na sosedovem vrtu lahko na prvi pogled izgleda sočna

»Ne želimo druge Švice. Želimo prvo Slovenijo, ki ne bo nek abstrakten pojem, temveč bo skupnost ljudi, ki vanjo verjamejo.«
Zapisane besede je izrekel Marjan Šarec na kongresu stranke LMŠ pred državnozborskimi volitvami.

Slovenci že pregovorno vedno znova sosedove hruške vidimo kot bolj sočne in bolj okusne. Pregovorno pa radi tudi rečemo, da je dobro pomesti pred svojim pragom. Nikakor ne trdim, da je v naši deželici vse v najlepšem redu. Seveda ni. Marsikatera napaka iz preteklosti nas tepe še danes. Afere, ki so nam jih zakuhali raznoteri pohlepneži, ki so se sprehajali po polju političnega in družbenega življenja s ciljem debelitve lastnih žepov, zgrešene odločitve ali zgolj nesposobnost vodilnih, ter nerazumevanje kakšna je vloga posameznika v svojem času in prostoru so črn madež razvoja države. Med črno in belo je kar nekaj odtenkov sive. Če kot družba še nismo dovolj razviti, da bi v celoti dojeli preštevilne barve in odtenke mavrice se lahko umsko omejimo samo na polje med črno in belo.

Pred nekaj tedni sem se srečala s starim znancem. Fant, mojih let in odprtega duha, poleg tega še izjemno inteligenten. Od najinega zadnjega piva je minilo kar nekaj let. Pa dobim sporočilo, da je v Sloveniji. Uskladiva termin in že sediva ob hmeljevem napitku. Že nekaj let živi v Švici.

»Uuuu lepo, tam je pa sigurno super in dobro, pa vrhunska plača…«

je moj prvi odziv. Pa odvrne: »Res je, če si samski moški brez zdravstvenih težav je res super. Če bi imel družino in morda kakšne težave pa si želim, da bi živel v Sloveniji.«

Kako to? Res je plače so v povprečju okoli 4700 eur neto (v Sloveniji cca 1100eur). Za namen tega mojega pisanja lahko mirno rečemo – plače v Švici so v povprečju 4x višje kot v Sloveniji.

Super. Želimo biti druga Švica, ker imajo višje plače. Torej od jutri naprej se soočimo s sledečim: potni stroški ne bodo plačani, malica tudi ne, čas za malico ne bo všetet v delo in ne bo plačan, položnica za vrtec bo 1500 eur. Se strinjate? V službo bomo vsak dan prišli ob 7.00h in iz nje odšli ob 19.00h. Zakaj bi novopečenim mamicam pripadalo 52 tednov porodniške? 14 tednov je dovolj. Zdravstveno zavarovanje naj postane kopija avtomobilskega zavarovanja. Najvišja premija naj bo 350 eur na mesec (pri čemer plačujmo za vsako zdravstveno storitev posebej, prvih 250 eur še dodatno). Biti lastnik hiše ali stanovanja je brez veze. Samo strošek – večina naj nas postane najemnikov (seveda z visokimi najemninami in stroški). Poleg tega dvignimo produktivnost. Nič več vrtičkanja na sončen poletni ponedeljek ob petih popoldne. V torek ob štirih ni časa za obisk igrišča s svojim sinom. V petek ob pol štirih obvoznica okoli Ljubljane sameva, ker so vsaj še nekaj ur vsi v službi.

Namenoma nekatere stvari pretiravam in jih posplošujem. Preden se najde kdo, ki me bo z veseljem lovil za decimalke posameznega navedenega podatka naj zaključim s tem, kar je osnovni namen mojega razmisleka. Imamo svojo državo. Ko s tako lahkoto iščemo primerjave z drugimi državami prevečkrat pozabimo na to, da ima vsak model razvoja države pluse in minuse.

Vsaka hruška na sosedovem vrtu lahko na prvi pogled izgleda sočna, vendar dokler je ne utrgamo ne moremo videti ali je na drugi strani tudi kaj gnilobe.

Jerca Korče, poslanka in podpredsednica stranke LMŠ na svojem FB profilu.

»Ne želimo druge Švice. Želimo prvo Slovenijo, ki ne bo nek abstrakten pojem, temveč bo skupnost ljudi, ki vanjo…

Objavil/a Jerca Korče dne Torek, 05. februar 2019

[/av_textblock]