Jerca Korče – To je stanje, ki je zaskrbljujoče

Če nekomu rečem, da je idiot, kreten, debil to še največ pove o meni, saj to nakazuje na nizko stopnjo bontona, pomanjkanje argumentov ali pa samo na neprimerno izbiro besed. Pa vendar so te besede sestavni del naše komunikacije in toleranca do njih je višja. Imamo slab dan in se razburimo na kakšnega voznika, ki ne uporablja »žmigovca«. Izustimo »Kreten!«. Iskreno? S tem ni nič narobe, saj gre za izraz hipne jeze, ki se rezultira v bruhanju besed.

In zgoraj opisano ne moremo povezovati skupaj z pojavom v naši družbi, ki ga v zadnjem času vse prepogosto poimenujemo »sovražni govor«. Napaka je v izrabi besede, kaj naj bi to pomenilo. Osebno se opredelitvi »sovražni govor« namenoma izogibam, ker delim mnenje s prenekaterimi, ki opozarjajo na zlorabo tega termina in posploševanje tega pojava kar vse povprek.

Neprimerna retorika, grde besede, žaljivi komentarji, osebni napadi, sovražne javne objave, lažnivi zapisi, netenje strahu v ljudeh s manipulacijami itd… To in še več je opis stanja, ki se nam dogaja v družbi.

To je stanje, ki je zaskrbljujoče.

Da smo si na jasnem, ne gre zame. Sem poslanka in brez težav prenesem vse komentarje pa če so še tako nizkotni in celo strašljivi. In ne gre za to, da nekdo reče saj imamo sodišča pa prijavite in najdite svojo pravico na sodišču. Res? Tako daleč smo prišli, da se uporablja argument »Tožite jih«. Slabo se piše družbi, ki je padla tako nizko, da osnove primernega dialoga, olike in osnovne človeške kulture išče v sodnih palačah.

Ob porastu žaljivih enovrstičnic se moramo vsi skupaj najprej vprašati kdaj in zakaj smo v naši družbi prišli do točke, ko je sprejemljivo in normalizirano skoraj vse.

Razlogov za to je veliko. Problem, ki ga opažam kot poslanka je v tem, da tudi javne osebe na najvišjih funkcijah v tej državi s pridom spodbujajo in dajejo legitimiteto žaljivim zapisom, osebnim napadom, diskreditacijam, lažnim novicam in celo grožnjam.

Nikakor ne smemo nikoli in nikdar zmanjšati pomena pridobljene in izborjene pravice do svobode govora. Nasprotno. Krepiti moramo pomen svobode govora in s tem tudi svobodo izražanja mnenja posameznika. Jasno pa moramo postaviti ograjo okoli sovražne retorike, besed ki spodbujajo k nasilju, so oblikovane kot grožnje ali zgolj posegajo v področje blatenja posameznika z neprimernim izražanjem. Če te ograje ne postavimo, smo na tem kar se nam dogaja danes – ko neprimerna uporaba besed posega na nedotakljivo območje svobode govora.

Vsi skupaj smo odgovorni, da pokažemo kje so meje javne besede. In nikoli ne sme postati normalno, da se lahko kjerkoli komurkoli reče, da naj »umre pod mačeto«. In neprimerna beseda ni samo tista, ki se na prvo oko bere kot neprimerna. Tudi retorika, ko nekomu javno želiš, da se ob terorističnem napadu ne bi skril na varno, spada v isti koš neprimernosti in nizkotno nizkega izražanja. Kaj hočem povedati? Sovražna, neprimerna in nizkotna retorika je lahko napisana na način, da v bralcu vzbuja občutek vljudnosti, vendar se v besedah avtorja skrivajo povsem drugi nameni in le-ti so dovolj jasno izraženi, da ni dvoma, kaj je avtor mislil.

Vedno so obstajali ljudje s tovrstnim načinom izražanja, le njihov doseg je bil omejen na ozek krog ljudi. S porastom socialnih (ki so vse prej socialna, še manj pa socializirana) omrežij pa smo prišli do situacije v kateri je v luči anonimnosti porasel pogum, širjenje novice poteka hitreje in nenadzorovano dosega širši krog ljudi.

Kot družba se bomo morali resno pogovoriti, najprej vsak s sabo, kakšne so posledice našega lahkotnega enovrstičnega blatenja in sejanja semen sovraštva.

Zavedanje, da naša dejanja niso vedno brez posledic ter da nosimo soodgovornost za to, do česar lahko take zadeve privedejo, mora biti nenehno v naši podzavesti.

Hitri prsti pa se omehčajo, če se včasih ustavimo za trenutek – pogledamo okoli sebe, vdihnemo zrak in se zavemo, da je svet lep, če ga le pogledamo.

 

Izjava Jerce Korče o kulturi govora

"Jaz še vedno verjamem, da je v naši družbi več pozitivnih ljudi, a na zalost so negativni glasnejši"Izjava Jerce Korče za Planet TV

Objavil/a Stranka LMŠ dne Petek, 14. december 2018