Jerca Korče: sprenevedanje – svoboda besede in gibanja

V demokraciji je pluralnost mnenj in svoboda izražanja posameznika visoko cenjena in pridobljena pravica in vrednota. Tukaj nekje se najdeva celo z Grimsom. V realnosti pa gre nekako takole. Jerca tvitne: »Danes je lep sončen dan.« Spodaj pa se vsujejo komentarji, ki niso vredni, da jih pretipkam. Saj vsi vemo zakaj se gre. Janez Janša naj bi imel 77,3% lažnih sledilcev.

No to, case closed.

Drug primer so napadi na novinarje. Nekatere zadeve so dobile celo sodni epilog – presstitutke. Janez Janša zagovarja pluralnost, hkrati pa si želi le enostranskega poročanja. Ste že slišali, da bi njihovi strankarski mediji poročali kakšno pozitivno ali pa vsaj uravnoteženo novico o strankah ali politikih, ki niso del zgodbe SDS? Ne. SMC se je kar na lepem čez noč znašel na svetli strani, še pred enim letom pa je bil deležen grobih napadov. Ste morda slišali, da bi RTV kritično poročala o katerikoli vladi? Ste. Ker je bila kritične obravnave deležna vsaka vlada. Tudi meni morda kdaj kakšno poročanje ni bilo všeč. Pa to pomeni, da napadeš novinarja? Ne. Vedno imaš možnost razjasnitve dejstev in podaje dematija.

Politik si mora postaviti meje in se zavedati svoje odgovornosti, da pusti nekatere sisteme v državi pri miru. Imeti moramo meje in vsak od nas je odgovoren, da si ji postavi sam.

Naslednja pomembna stvar, ki jo imamo, je svoboda gibanja. Izolacije v razmerah, ko smo vsi skupaj soočeni s koronavirusom ne gre enačiti s tem kar nam dela ta vlada. Enako kot ne gre enačiti ukrepov v drugih državah z nami, saj nimamo enake poselitvene strukture, enakih navad in vsako posplošeno enačenje je zgrešeno. Pa je vlada prinesla v državni zbor zakon, ki je vseboval sledenje mobilnih telefonov, vstop v stanovanja – kdo se tukaj heca? Dvignili so se ustavni pravniki, informacijska pooblaščenka, varuh človekovih pravic, opozicija – vsi. Vlada nam je itak zaprla vse in celo omejila prehod med občinami. Vse lepo in prav. Ampak pojdimo lepo povrsti.

Zapreš vse in prepoveš gibanje iz občine v občino (pri 212 občinah na 20.273km2 je to samo po sebi smešno). Ljudje so pridni in jim daš vrtnarije in cvetličarne. Če so še malo pridni jim omogočiš pridobitev gradbenega dovoljenje. Juhej! Hvala vlada, ker si milostna do nas. Mimogrede, imam kolega, ki do mene ne sme na kavo, lahko pa vsakodnevno roma čez dve občini v tovarno na šiht. Pri čemer niti enkrat niso bili deležni preverjanja ali imajo primerne (če sploh) zaščitne ukrepe za delavce. Če bi bil namen zaščita ljudi, potem bi okrepljeno pošiljali okoli ekipe, ki bi preverjale ali se v podjetjih izvajajo ukrepi za zaščito, kakšni so in kako se jih lahko izboljša.

Prepoved gibanja in grožnje imajo (na žalost) svoje jedro povsem drugje. Ker smo pridni, dobimo vsak teden novo zadevo v uporabo. Ljudstvo, bodimo hvaležni, vlada je do nas milostna.

Seveda podpiram ukrepe za zaščito in vsi skupaj moramo upoštevati #ostanidoma. Kljub temu pa morajo biti ukrepi smiselni, sorazmerni in predvsem že po samem namenu usmerjeni zgolj in samo v zaščito našega zdravja in ne že po samem namenu usmerjeni v krepitev strahu, nervoze in negativizma.

Jerca Korče, poslanka in podpredsednica LMŠ