Jerca Korče o aferah in interpelaciji: Očitno bomo žrtvovali skakača, da ohranimo kralja [INTERVJU]

V sobotnem časopisu Novice Svet 24 je objavljen intervju s poslanko in podpredsednico LMŠ Jerco Korče. Nekaj povzetkov:

Simon Rosc: Zakaj po vašem mnenju ni bilo predčasno, še pred prihodom novega koronavirusa, poskrbljeno za zalogo zaščitne opreme v državnih rezervah? Kdo je kriv za to?

Jerca Korče: Ne drži, da so bile državne rezerve prazne. V njih je tudi tedaj bila neka količina mask. Smešno pa bi bilo, da bi država že eno leto nazaj nakupila pet milijonov mask. Takrat bi se verjetno oglasila tudi javnost, saj tudi virusa ni bilo. So pač neki standardi, kakšne so državne rezerve, ki so namenjene temu, da poskrbijo za tisti prvi sunek. Še pod vlado Marjana Šarca so bile te rezerve sproščene, kar pomeni, da so šle maske iz skladišč in dano je bilo navodilo, da se jih napolni. Govori se tudi, da so strokovnjaki z NIJZ opozarjali, da je treba rezerve napolniti v večjih količinah. Zakaj se to ni zgodilo, je vprašanje za gospodarskega ministra. Ne gre za to, da na kogarkoli valimo krivdo, ampak ve se, kdo je odgovoren, da poskrbi zato, da so državna skladišča polna.

Simon Rosc: V zvezi z nakupom zaščitne opreme se piše afera za afero. Kakšen je vaš komentar na to?

Jerca Korče: Zadeva je konfuzna, grozna. Zanimivo je, kako so organizirani fototermini, ministri spremljajo prihode letal, na novinarske konference se je hodilo za vsak paket mask, ki je prispel. Na koncu, ko pride do zapleta  – in zapletov je ogromno – pa se vsi začnejo odmikati in prelagati odgovornost drug na drugega. Dovolj sumov je, da so posamezniki situacijo izkoristili, da so ubrali sistem posrednikov, kar že samo po sebi nakazuje na to, da so v ozadju lahko čudni posli. Smešno je, da se vlada ni odločila, da bi nabavljali po sistemu vlada vladi. Tako so na primer storili Hrvati, ki so se za dobave dogovorili neposredno s Kitajci. Tudi večja slovenska podjetja, na primer Tosama, bi lahko proizvajala zaščitno opremo, seveda traja nekaj časa, da se zorganizirajo, ampak to ne bi smel biti problem. Ne vemo, koliko časa bo epidemija trajala, torej koliko časa bomo zaščitno opremo potrebovali. Tukaj bi morali zagotavljati samooskrbo, vlada pa se je odločila nabavljati prek posrednikov, z nekimi čudnimi klici. Smešno je, da rečeš, da si nekoga poklical in mu rekel, »zrihtaj mi«.


Celoten članek najdete na povezavi