Jerca Korče: Lisica, ki smo jo imeli v svojem kurniku je slekla svoj kostum in pokazala svoj pravi jaz.

Ah, ja…

V politiki je pomembna pluralnost mnenj. Želim si živeti v državi, ki bo vključujoča in bo znala poslušati različna mnenja, ter na podlagi raznolikosti uskladiti prihodnji razvoj države. Če kaj, potem sem se v politiki naučila usklajevati. V LMŠ smo vedno stopili korak nazaj in poizkušali iskati kompromise. S trinajstimi poslanci smo se zavedali svoje realne politične moči in temu primerno smo igrali svojo vlogo usklajevalca mnenj in iskalca glasov za posamezne predloge. Pri kakšnih zadevi sem si želela, da bi imeli 46 poslancev in bi lahko z lahkoto kakšno našo dobro idejo spravili v življenje. Parlamentarna demokracija ima prednosti in ena od njih je, da nas sili v pogovore in iskanje skupnih poti za razvoj naše družbe.

Pri usklajevanju sem in bom vedno pripravljena iskati kompromis pri stvareh, ki so v polju diskutabilnega in imajo možnost za različnost mnenj. Brez težav se pogovarjam o različnih pogledih na dohodninsko lestvico, o tem kje graditi stanovanja za mlade ter kako zagotoviti sredstva, kako oblikovati demografski sklad, podpreti jedrsko energijo ali ne, spodbujati manjše kmetije, kam usmerjati subvencije, na kakšen način povezati oskrbo na domu z institucionalnim varstvom…

Skratka razvoj države na različnih ravneh je in bo v parlamentarni demokraciji vedno iskanje kompromisne rešitve raznolikih mnenj.

Trdo pa bom stala tam, kjer usklajevanje in kompromisi nimajo mesta. Najbolj plastičen primer je pravica žensk do splava. Odpirati polje diskusije okoli tega je nesprejemljivo in omogočati prostor besedam in politikam, ki bi kakorkoli želele legitimizirati pravico do mnenja z argumentom »živimo v demokraciji, kjer so različna mnenja dovoljena« ni sprejemljivo. V samem začetku je potrebno odrekati prostor in mnenje takim politikam in jih potisniti v osamitev brez pravice javne besede.

Namenoma sem izpostavila tak primer. Enako velja za diskusije okoli obstoja podnebnih sprememb in vpliva človeštva na naravne cikle narave. V povsem enako osamitev sodijo tudi vse sovražne besede nastrojene proti beguncem. Kaj hitro najdemo besede in javne objave nastrojene proti določenim družbenim skupinam, pa naj si bodo homoseksualci, migranti, pripadniki drugih narodov, ali pa proti sosedu, ki je označen za lenuha na socialni pomoči.

Taka politika je bila na zadnjih volitvah nesprejemljiva za vsaj 52% volivk in volivcev. Lahko nekdo poudarja, da je relativni zmagovalec, vendar pozabi povedati, da mu je večina odrekla podporo.

Pogovori in kompromisi so dobra stran politike. Pomenijo lahko samo napredek. Vsak politik pa si mora postaviti mejnike, kje in na katerem polju je potrebno tem pogovorom odrekati legitimnost. Še ena pomembna stvar politike je, da nikoli in nikdar ne pomisliš na lastno korist in svoj stolček. V ospredju nikoli ne sme biti misel kje boš ti kot poslanec čez nekaj let, ampak kje bo država.

Ni vprašanje ali sodelovati ali ne. V LMŠ smo dokazali, da znamo sodelovati z raznorodnimi strankami. Mi je pa danes povsem jasno zakaj je bilo to sodelovanje včasih tako težko in utrujajoče. Lisica, ki smo jo imeli v svojem kurniku je slekla svoj kostum in pokazala svoj pravi jaz.

Ne glede na to ali bodo volitve ali ne – s takimi in drugačnimi pogovori se je pričel proces legitimizacije politik, ki bi morale biti potisnjene v osamitev.

Kruhoborci! Bravo za tako ravnanje.

Jerca Korče, podpredsednica stranke LMŠ in poslanka Državnega zbora