Jerca Korče: Kaj nam sporoča Janez Janša?

Početje Janeza Janše, ki smo mu priča v zadnjih tednih, predvsem pa v zadnjih dneh, nosi jasno sporočilo. Čeprav se trudi to prikriti, nam Janez Janša sporoča, da izkoristi prav vse, kar ima na voljo, da preusmeri pozornost, da zasenči kruto realnost, v katero nas je vlada pod njegovo taktirko pripeljala zaradi svoje neaktivnosti in nesposobnosti pri obvladovanju epidemije.

Trenutno je v Sloveniji zaradi covida-19 hospitaliziranih 1023 ljudi, od tega jih je161 na intenzivni enoti. 471 ljudi je do danes za posledicami covida umrlo. Samo v zadnjih 5-ih dneh je ta virus terjal več kot 100 življenj.

Te številke so razlog za vsak tvit našega predsednika vlade, ki ta naziv nosi samo na svojih vratih. V svoji glavi in srcu pač ne. Otročje in neodgovorno je, da za namen odvračanja javnosti od številk in katastrofalnega stanja, ki je posledica neobvladovanja epidemije, ugrabi ime naše države in z njim opleta v mednarodni javnosti, se zapleta v spore z diplomati, s tem pa, milo rečeno, naši državi dela sramoto. Vse to namreč počne na funkciji, ki predstavlja našo državo kot celoto. Tak človek ni vreden naziva »predsednik«, kaj šele »vlade«, sploh pa ne z dodatkom »Republike Slovenije«.

Če bi bil Janez Janša državnik, bi pač razumel, da je zavedanje, kako se mora predsednik vlade obnašati, kaj ta naziv sploh pomeni, ključno. Še več, če bi razumel, kaj pomeni biti predsednik vlade REPUBLIKE SLOVENIJE in bi to funkcijo vestno opravljal, pač ne bi tvital vsepovprek in v imenu naše države razglašal zmagovalca predsedniških volitev v ZDA, čeprav uradnih izidov sploh še ni.

Žalostno je, da v tem trenutku nimamo predsednika vlade Republike Slovenije, ampak namesto tega v vladni palači sedi nedorasel posameznik, ki samovoljno izvaja službo tviter trola.

Žal pa trenutno nimamo niti predsednika Republike Slovenije. V predsedniški palači sedi instagram trol, ki igra vlogo brezhrbteničnega statista. Če bi imeli predsednika države, bi ta v imenu vseh državljanov mednarodni javnosti sporočil, da se naša država distancira od pisanja Janeza Janše, hkrati pa bi v vladno palačo nemudoma poslal protestno pismo in ravnanja Janeza Janše najostreje obsodil.

Namesto tega imamo na mestu predsednika države instagram zvezdnika, ki se ves čas ukvarja zgolj s svojo lastno podobo, za podobo naše države v tujini in v diplomatskih krogih pa mu očitno ni mar.

Slovenija je ustavna parlamentarna demokracija. Ustava nas bo – čez dobri dve leti – rešila instagram zvezdnika, saj mu onemogoča ponovno kandidaturo. Parlamentarna demokracija pa nas lahko – že veliko prej kot šele leta 2022 – reši tvit trola. Ne smemo namreč pozabiti, da se Janez Janša ni ustoličil sam. Postavilo ga je 52 poslancev. 46 je številka, ki lahko to državo reši in normalizira.

Jerca Korče, podpredsednica in poslanka LMŠ