Jerca Korče: Javljanje iz karantene

Najprej hvala vsem za klice in sporočila; za skrb in firbec. Formalno mineva moj 12 dan od začetka karantene in v vsem tem času nisem imela nobenega simptoma, počutje je dobro in zdrava sem. To zadnje, to je edino pomembno.

Zakaj torej karantena? Zato, ker brezpogojno spoštujem strokovna navodila in spoštujem vsa navodila NIJZ. Zato, ker izolacija pomeni zaščito, v tem primeru ne sebe, ampak vseh drugih, s katerimi bi sicer lahko prišla v stik. Zato, ker je to solidarnost do vseh, zlasti pa tistih ranljivejših v naši družbi. Zato, ker nisem egocentrični debil, da bi dopustila minimalno ogroženost kogarkoli zaradi svojega neodgovornega ravnanja.

Nikoli nisem bila skeptik, ki bi zamahnil z roko in rekel – Virusa ni, virus je »fake news«. Enako velja za strokovno utemeljene ukrepe in spoštovanje tistega, kar nam sporočajo epidemiologi. Vse to in še več pa nima povsem nobenega enačaja s tem, da sem dvomljivec v dobronamernost vladajočih, ki virus oziroma zdravstveno krizo zlorabljajo za svoje zlonamerne in sprevržene oblike razkroja vsega dobrega, kar smo v naši družbi gradili leta in leta. Virus so zlorabili za medijsko manipulacijo, strašenje ljudi, nepotrebne in nedostojne grožnje ter spreminjaje zakonodaje – virus očitno upravičuje cilj in sredstva. Pa čeprav covid-19 ni in ne bi smel biti razlog za ukrepe, skregane z zdravo pametjo. Virusi so bili in vedno bodo sestavni del naših življenj in vedno bodo povzročali težave. Korona je pač samo nekaj novega, nekaj, o čemer vemo zelo malo, nekaj, kar se hitro prenaša, in nekaj, za kar nimamo cepiva ali zdravila.

Od nas ne zahteva apatičnosti do vladajočih, do njihovih ravnanj. Virus ne zahteva spremembe medijske zakonodaje. Ne terja kadrovskih menjav, še manj nezakonitih rovarjenj po neodvisnih institucijah. Ne zahteva rušenja demokratičnih temeljev. Virus niti ne potrebuje strahu v družbi – prav nasprotno, od nas zahteva odgovorno in smiselno ravnanje. Virus nas uči solidarnosti do drugih, če le razumemo, zakaj moramo biti človek človeku, in če le imamo vsaj malo, vsaj trohico humanosti. Virus nam ne nalaga stigmatizacije tistih, ki zbolijo, ali tistih, ki gredo v karanteno. Ne. Daje nam priložnost, da izkažemo svojo človečnost in znanca povprašamo – si dobro? Potrebuješ kaj? Daje nam možnost, da opazimo starejšo sosedo, ki zaradi svoje ranljivosti, zaprta za štirimi stenami, bije boj z osamljenostjo.

Rešitev za obvladovanje virusa so družbena solidarnost, spoštovanje sočloveka, upoštevanje stroke in UPORaba možganskih celic za UPOR proti vladi, ki namesto krepitve zaupanja in odgovornega vodenja države izkorišča svoje pozicije in zastraševalno govorico (tudi skozi usta zastraševalnega govorca) za ustvarjanje mafijske mreže, ki deluje zgolj za interese krepitve moči Don Janeza in njegove »družine«.

Tudi virus na oblasti od nas zahteva, da ga razumemo, stopimo skupaj in mu ne dopustimo, da se razširi.

Jerca Korče, podpredsednica LMŠ