Jerca Korče: Iz poslov z maskami na posle z nabavami v vojski

Še preden bi vsi skupaj po vseh razkritjih delovanja vlade Janeza Janše v poslih z maskami sploh lahko vdihnili, že smo bili soočeni z novim dejstvom – z »zanimivim« nakupom pod okriljem Ministrstva za obrambo.

Ob tem smo takoj zastrigli z ušesi. Ker še vedno upam, da nekaterih ministri še imajo delček kredibilnosti, sem na prvo žogo argument ministra Tonina, češ da je oprema namenjena pripadnikom na misiji na Kosovu, vzela kot logično obrazložitev. Prav je, da vojakom zagotovimo primerno opremo, ker je naša dolžnost, da poskrbimo za njihovo varnost. Ker mi potrošeni evri, še zlasti v teh časih, ko številni trepetajo za svoje preživetje in službe – če niso že ostali brez njih, ne dajo miru, sem se zakopala v raziskovanje.

Po javno dostopnih podatkih je MORS leta 2015 nakupil 200 kosov opreme (https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=80612), delno je ta oprema istega tipa, razlika pa je v tem, da Tonin danes nabavlja še ščite za zadrževanje, zaščitne maske s torbico in ščitnike za zaščito telesa. Po mojem povsem laičnem in grobem izračunu (morda se motim), bi vrednost naročila, ki ga oddaja Tonin, lahko segala k znesku pol milijona evrov. Naročilo ministra Tonina (https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=351654) poraja kar nekaj vprašanj.

Prvo, kar pritegne pozornost, je velikost naročila – 600 kosov?! Opremo naj bi po Toninovi navedbi potrebovali za kontingent na Kosovu, ki trenutno šteje 248 vojakov, pri čemer je jasno, da vsi od njih ne opravljajo nalog, pri katerih bi bila to zaščitno opremo sploh potrebovali.

Čemu in zakaj se je minister Tonin torej odločil za naročilo tako velike količine takšne opreme? Kaj v resnici tiči v ozadju tega naročila? Spet kakšen dober posel? Preusmerjanje pozornosti? Strah pred lastnim narodom?

Upam, da minister Tonin s svojimi medijskimi nastopi ni vnovič zavajal javnosti. Za razjasnitev dvomov bom v prihodnjih dneh nanj naslovila poslansko vprašanje in glede tega nakupa terjala konkretne odgovore. Upam, da bodo pojasnila natančna. Saj tokrat nemara gre za naročilo iz njegove pristojnosti?

Jerca Korče, poslanka LMŠ