Jerca Korče: Dragi moj.

Dragi moj.

Sem sestavni del tebe – si vedel, da predstavljam kar 70% tvojega telesa, da sem del vsake tvoje celice? Zjutraj, ko se zbudiš, sem tvoj prvi stik z novim dnem. Vem, ko to bereš, se morda čudiš, kdo sem, ker sem ti tako samoumevna in dostopna. Z enim gibom na domači pipi pritečem k tebi in ti pomagam odplakniti jutranje zaspance iz oči. Ves dan sem s teboj. V kozarcu, steklenici, ob kavi – no ja, morda nisi nikoli pomislil, da tudi kave ne bi skuhal brez mene.

Če pozabiva čas korone, se bova morda oba spomnila vseh večerov, ki sva jih skupaj preživela, ko si pil pivo ali vino in sploh nisi vedel, da so tista super piva iz kopice slovenskih mikropivovarn tako dobra in raznolika tudi zaradi mene in izvirov, iz katerih pritečem v naši ljubi deželi.

Oh ja, če se samo spomniva tistih skupnih dni, ko si me zagledal v naravi, izpod skal sem pritekla in ti narisala pomirjen nasmešek na obraz.Mogoče tudi nikoli nisi videl tistih mojih skritih plati in poti, ki jih ubiram pod zemljo in ustvarjam preplet jamskim sistemov.

Aja, morda tudi že dolgo nisi pomislil na to, da sem bila (in sem tudi še danes) sestavni del tvojega kruha. Ja, tudi mline znam poganjati. In morda nisi pomislil, da tudi tvoj pametni prijatelj deluje na elektriko, ki jo proizvajajo hidroelektrarne. Tisti »hidro« je moja zasluga.

Tako kot imaš ti svoj dom, sem tudi jaz najemodajalec številnim živim bitjem – ribam, žabam… Se spomniš, kako si poleti osvežitev poiskal v kakšni reki in kako fino je bilo s kolegi vzeti kanu in se zapeljati po Bohinjskem jezeru ter kako dobra je kremšnita s pogledom na Blejsko jezero?

Skratka… srečujeva se vsak dan, na vsakem koraku. Sem del tebe in del okolice, v kateri živiš. Nikoli od tebe nisem zahtevala veliko. Vedno sem trkala na tvojo vest, da si do mene skrben, da razumeš svojo odgovornost do mene in vseh, ki pridejo za tabo na ta svet. Da poskrbiš, da ostanem taka, kot sem. Vem, da si storil marsikatero neumnost in me izkoristil v svojo prid. Tudi tisti pred tabo imajo črno piko za posege, ki niso bili dobri – ne zame ne zate. Pa vendar. Vem, da si danes pametnejši, in vem, da imaš (dostopnega) več znanja, da razumeš, kaj lahko povzročijo tvoji in posegi tvojih kolegov – meni.

Niso pa vsi ljudje taki kot ti. Pred letom se je v Sloveniji na politične stolčke posedla združba, ki pripada tvoji vrsti, ter se odločila, da s spremembo nekih papirjev (priznam, da se na politiko in birokracijo bolj malo razumem) dovoli posege vame. Namesto da bi se ta združba ukvarjala s tem, kako me še bolj zaščititi, se je odločila ubrati pot še večjega razvrednotenje mojega dobrega imena.

Dragi moj. Prosim te, da se v mojem imenu in v imenu vseh živih bitij tem huliganom postaviš po robu. Kaj lahko storiš? Greš na upravno enoto in oddaš svoj podpis, ki bo omogočil, da se bo večina tvoje vrste odločno postavila na mojo stran. Prosim, vstani s kavča, sprehodi se do upravne enote. Podpiši. Občuti zadovoljstvo. Naredi to – za naju.

Tvoja Voda

p.s. dodatne informacije dostopne na spletni strani:https://zapitnovodo.si/kako-oddati-podpis-podpore…/…

Jerca Korče, poslanka in podpredsednica LMŠ