Jani Möderndorfer : Ne potrebujejo spomenikov, potrebujejo samo enake možnosti in od tam naprej bomo enakopravni

Med nami živi in deluje manjšina, ki ne sliši, nekateri med njimi ne slišijo in hkrati ne vidijo. Si lahko predstavljate? Njihovo najpomembnejše okno v svet je znakovni jezik.

Jani Möderendorfer: »Mi vsi govorimo, da imajo oni nek primanjkljaj. Veste, oni ga ne čutijo, oni nimajo primanjkljaja, imajo pa primanjkljaj pravic in to je tisto kar potrebujejo. Ne potrebujejo nobenih spomenikov, oni potrebujejo samo enake možnosti in od tam naprej bomo enakopravni. Hvala vsem za to podporo in v poslanski skupini LMŠ podpiramo in bomo podprli in podpirali tudi ves nadaljnji razvoj tega lepega, prečudovitega jezika.«

V LMŠ smo v času vlade Marjana Šarca podprli pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih, da slovenski znakovni jezik skupaj z znakovnima jezikoma obeh narodnih manjšin postane najvišja, ustavno varovana kategorija. Danes pa je tudi državni zbor sprejel in razglasil ustavni zakon, ki izhaja iz te pobude.

Slovenija je tako postala ena izmed prvih evropskih držav, ki je na ustavni ravni zaščitila jezika gluhih in gluhoslepih in zagotovila svobodno uporabo in razvoj slovenskega znakovnega jezika ter tako postavila temelje za enake pravice in možnosti gluhih, naglušnih in gluhoslepih. Vidimo in slišimo – razumeli pa smo jih šele zdaj.

Danes je lep in pomemben dan.