Jani Möderndorfer: Kateri so konkretni ukrepi za zagon gospodarstva?

Po dobrih dveh mesecih mandata aktualne vlade je ugodna zgolj zdravstvena statistika, javnofinančna pa še zdaleč ne. Kot je našteval poslanec Jani  Möderndorfer, vlada proračunske izdatke povečuje za dve milijardi evrov, javni dolg za 16 odstotnih točk. Aprilski upad pobranih davkov in dajatev je 25-odstoten, v zgolj mesecu dni je brezposelnih za 14 odstotkov več; likvidnostna posojila s poroštvom države za zdaj nimajo učinka; zdravstvena blagajna napoveduje za 129 milijonov minusa, priča smo zgodovinski zadolžitvi, ki je sicer upravičena, a kljuva dvom o ustreznosti ukrepov; napovedan je 8-odstotni padec gospodarske rasti, kakršnega Slovenija ni imela niti v času najhujše krize pred desetletjem.

Pred vlado je priprava rebalansa proračuna. In konkretno vprašanje poslanca Möderndorferja: kateri so konkretni ukrepi za zagon gospodarstva?

Odgovor predsednika vlade pa: najprej o statistiki in njenih pripravljavcih, nato vendarle priznanje, da »na podlagi teh proti-korona paketov ni možno načrtovati neke velike rasti prihodnje leto, ker so to pač paketi za blaženje posledic krize«. Rešitev je po njegovem  Zakon o odpravljanju ovir za pomembne investicije. Katere investicije? Odgovorov nismo slišali.

Zaradi pomanjkljivih odgovorov je Jani Möderndorfer spraševal naprej: »Zanima me rebalans proračuna. Zanima me, kaj bo – glede na številke – sledilo, ker iz teh turističnih bonov se nič ne bo dalo v lonec vreči pa nič skuhati. Ali bodo sledili rezi in zmanjševanja na različnih programih, predvsem na področju sociale, in pa, kako bomo reševali problematiko tudi na področju zdravstva? Napovedan je 8-odstotni padec gospodarske rasti, po črnem scenariju UMAR-ja celo 15-odstoten.« 

Predsednik vlade takole: »Če se epidemija v drugem valu ponovi v enakem ali hujšem obsegu kot je bila spomladi, potem lahko špekuliramo zdaj kakšne ukrepe bo potrebno še sprejemati in kakšna bo nova javnofinančna normalnost v Sloveniji in Evropi. Ampak delamo na tem, da se to ne bi zgodilo oziroma, da bo val obvladan na samem začetku brez tega, da bi bilo potrebno javno življenje in del gospodarstva ustavljati.« Nato nekaj teorije: več je projektov – več se proizvaja – več prodaja – več je pobranih davkov – več je delovnih mest – nižji so socialni transferji. »Več je denarja v proračunu za vse potrebe. Zaradi tega vlada ne načrtuje kakšnih bistvenih rezov v prejemke ljudi.«