Irena Joveva v oddaji Odkrito: Evropska unija je dobra zgodba, ampak mora postati še boljša

V uvodu oddaje Odkrito na RTV SLO 3 so se dotaknili teme enakopravnosti različnih članic Evropske unije. »Bruselj bi nas moral obravnavati kot enakopravno članico, čeprav se mi zdi da ni vedno tako,« je uvodoma povedala nosilka liste stranke LMŠ na volitvah v evropski parlament Irena Joveva.

Tematika ali velja, da politiko EU pišejo velike države je odprla debato od odmaknjenosti unije od ljudi. »Evropska unija zelo vpliva na življenje posameznika, vendar se čuti apatičnost do dogajanja v uniji. « Pri vplivu na kakovost življenja ne smemo pozabiti na prost pretok blaga, možnost študija, zaposlovanja, potovanja in recimo evropska sredstva, ki omogočajo številne projekte.

»EU tudi, če ni vedno tako daje občutek odmaknjenosti. Problem je tudi v nedostopnih elitah, ki nimajo stika z ljudmi in njihovimi realnimi problemi. Posledica, da so ljudje oddaljeni od EU pa se kaže v njihovi apatičnosti do politike Evropske unije.«

Pomembna tema tokratne kampanje bodo zagotovo migracije. Na svetu je vse več prebivalce, ki si želijo živeti v Evropi, ta pa vseh ne more sprejeti. »Državljani EU se morajo počutiti varne in morajo biti varni. Je pa treba povedati, da zadeve niso tako črno – bele, kot se želi prikazati« je svoja razmišljanja  o problematiki migracij strnila Joveva.  

»EU je dobra zgodba, ampak mora postati še boljša.« Določene napake, ki jih Evropska unija ima se kažejo sedaj pri Brexitu. Težava unije so tudi trenja znotraj skupin v Evropskem parlamentu. Nič ni narobe z različnimi pogledi, večji problem je neenotnost EU politike do določenih vprašanj. Pri vprašanjih, kot so migracije se bo treba poenotiti.

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj.