Irena Joveva: To že nekaj časa ni več nobeno odprto bilateralno vprašanje, četudi si nekateri želijo, da bi bilo

En lep bruseljski ‘miniplenarni’ pozdrav vsem! V četrtek, ob 23:18, če sem natančna, sem v svoji novi minuti spet govorila o, dajmo reči svojevrstnih manevrih ene države. Članice Evropske unije. Žal, ampak nekdo pač mora te zadeve tudi tu povedati na glas.

Kakopak, govorim o Hrvaški in Schengnu. Minuta seveda ni dovolj za konkretnejšo razlago o dajanju prednosti politični pripadnosti določenih pred vsem ostalim, pred strokovnostjo, pred vladavino prava… Minuta je za to premalo. Povedala sem bistvo. Nisem pa špekulirala in ne bom. Za razliko od nekaterih. Tudi odločitev pristojnih napovedati vnaprej ne morem. Za razliko od nekaterih, ki špekulirajo, da bo vse narobe, ker bo Slovenija blokirala njihov vstop v Schengen?! Kdaj je slovenska vlada rekla, da bo Slovenija blokirala Hrvaško na njeni poti v Schengen?

Še enkrat: Stališče Slovenije glede širitve schengenskega območja je popolnoma jasno že ves čas. Podpira, vendar le ob za to izpolnjenih pogojih. Vse varnostno-tehnične zahteve, da širitev ne predstavlja varnostne grožnje za Unijo, da se spoštujejo demokratični in pravni standardi, ki so temelj Evropske unije. Torej, tudi spoštovanje vladavine prava, vključno s spoštovanjem in izvrševanjem mednarodnih sporazumov ter odločb mednarodnih razsodišč. Namesto, da se (že) zdaj nekateri sprašujejo o tem, kdo in zakaj naj bi blokiral vstop Hrvaške v schengensko območje, še preden se o tem sploh odloča, naj se raje vprašajo, ali so dejansko tehnično brezhibni, dovolj usposobljeni za varovanje zunanje meje? To je v tem trenutku upravičeno vprašanje. Zelo upravičeno.

Da o tem, da nimajo urejenih meja z večino od svojih sosed, sploh ne govorim. Naj spomnim, meja s Slovenijo je urejena in določena. Z arbitražo. To že nekaj časa ni več nobeno odprto bilateralno vprašanje, četudi si nekateri želijo, da bi bilo. Pika.

En lep bruseljski 'miniplenarni' pozdrav vsem! 👋 Sinoči (ob 23:18, če sem natančna😁) sem v svoji novi minuti spet govorila o, dajmo reči svojevrstnih manevrih ene države. Članice EU. Žal, ampak nekdo pač mora te zadeve tudi tu povedati na glas.Kakopak, govorim o Hrvaški in schengnu. Minuta seveda ni dovolj za konkretnejšo razlago o dajanju prednosti politični pripadnosti določenih pred vsem ostalim… Povedala sem bistvo. Nisem pa špekulirala in ne bom. Za razliko od nekaterih. Tudi odločitev pristojnih napovedati vnaprej ne morem. Za razliko od nekaterih. ;)Še enkrat: Stališče Slovenije glede širitve schengenskega območja je popolnoma jasno že ves čas. Podpira, vendar le ob za to izpolnjenih pogojih. Namesto, da se (že) zdaj nekateri sprašujejo o tem, kdo in zakaj naj bi blokiral vstop Hrvaške v schengen, še preden se o tem sploh odloča, naj se raje vprašajo, ali so dejansko tehnično brezhibni, dovolj usposobljeni za varovanje zunanje meje? To je v tem trenutku upravičeno vprašanje. Zelo upravičeno.Da o tem, da nimajo urejenih meja z večino od svojih sosed, sploh ne govorim. Naj spomnim, meja s Slovenijo je urejena in določena. Z arbitražo. To že nekaj časa ni več nobeno odprto bilateralno vprašanje, četudi si nekateri želijo, da bi bilo. Pika.

Julkaissut Irena Joveva Torstaina 10. lokakuuta 2019