Irena Joveva s študenti s Stanforda

Ireno Jovevo je obiskala skupina več kot 30 študentov univerze Stanford Berlin. Želeli so iz prve roke slišati, zakaj kandidira za evropsko poslanko in za kaj se bo zavzemala. Po kratki uvodni predstavitvi je sledilo veliko zanimivih vprašanj. Pogovor je trajal skoraj dve uri, zanimalo pa jih je vse – od dogajanja na evropski ravni, do aktualnih razmer v slovenski politiki. Še najbolj so se zadržali pri načinu vodenja EU, odnosu do migracij, predvsem pa pri vprašanju arbitražne razsodbe med Slovenijo in Hrvaško oziroma hrvaškega kršenja vladavine prava.

Nosilka LMŠ za evropske volitve jim je med drugim pojasnila, da evropske inštitucije potrebujejo bolj učinkovito vodenje in spremembe; ne s tistimi, ki so zdaj del problema namesto del rešitve, pač pa z novimi ljudmi, ki bodo konstruktivno dosegali nujne dogovore in enotnost, kjer je to potrebno. Navezala se je na včerajšnjo 15. obletnico vstopa Slovenije v EU in dejala, da je prednosti veliko in da EU moramo ohraniti, toda posodobiti. Pri migracijah je izpostavila problem (tudi predvolilnega) izkoriščanja situacije, kjer marsikdo namensko ne loči med zakonitimi in nezakonitimi migracijami, begunci in prosilci za azil, s tem pa ustvarja paniko in strah, s katerim je na žalost najlažje trgovati. Izpostavila je, da se je treba boriti predvsem proti organiziranemu kriminalu, trgovini z ljudmi in tihotapcem.

Pri arbitražni razsodbi je študentom predstavila, zakaj je Slovenija vložila tožbo zoper Hrvaško na Sodišče EU in zakaj je spoštovanje vladavine prava ključno, tudi za prihodnost in delovanje EU.