Irena Joveva: Ni vsak človek Človek. Marsikdo pa niti človek ni. Izkoriščanje situacije – za dobiček, pet minut slave, oblast, zase – je namreč vse prej kot človeško.

Drage in dragi moji,

se spomnite mojega zadnjega daljšega zapisa in zgornjih stavkov? Ko sem se spraševala, koliko naj javno povem glede tega, kako pomagam sama? Ko sem se odločila, da ne bom pojasnjevala čisto vsega, ker bodo za to verjetno še prišli trenutki? No, en tak trenutek je prišel včeraj.

Spodaj vidite štiri objave. Prvi je medijska objava, kako ena evropska poslanka in en evropski poslanec del plače namenjata fondu v slovenskem proračunu za boj proti COVID-19

in kako predsednik vlade nas, ostale, poziva k posnemanju tega.

Tretja objava je moj odziv,

Četrti pa odziv mojega kolega Klemna Grošlja.

Na Twitterju, kakopak! Ker, če ne tvitneš, se za marsikoga očitno ni zgodilo. Ali obratno: Že, če samo tvitneš, se je zgodilo. Odvisno od situacije.

Ravno v četrtek so naju v spletnem pogovoru, v katerem sva sodelovala s kolegom Francem Bogovičem, vprašali, če bi se strinjala s 30-odstotnim znižanjem naših plač. Oba sva dejala, da s tem nimava nobenih težav. Med drugim sva povedala tudi, da vsak od nas že zdaj pomaga po svojih najboljših močeh. Tako ali drugače, kolikor lahko. Izrecno sem govorila v množini. Nisva izpostavljala samo vsak sebe. In pozivala nekoga k nečemu, kar je za naju (in še marsikoga) več kot očitno samoumevno in edino pravilno. Ali pa izražala pričakovanje, da zdaj morajo vsi donirati na tisti račun, za katerega so se najini šefi odločili, da je najbolj primeren. Ja, bravo, res. 🙄

Za zdaj ponavljam le to, kar sem zapisala v Twitter odzivu: donirala sem, in še bom, precej več kot 30 odstotkov. Seveda, zdaj bi vam lahko začela pojasnjevati podrobnosti o svojih donacijah (mimogrede, niso se začele “šele” z izbruhom te krize) in svojih konkretnih načrtih, kako bom še pomagala. A veste, kaj? Vsaj v tem trenutku ne bom. Vam bom pa – v svojem in v Klemnovem imenu – pojasnila, zakaj:

1.) Ker si ne želiva všečnosti na račun stiske drugih.

2.) Ker to ne bi smelo biti tekmovanje, kdo bo več dal. In kdo bo kam ali komu dal. VSAKO dejanje pomoči je enako častno.

3.) Ker se ne bova spuščala na raven hinavcev. Da, hinavec je tisti, ki to počne, medtem ko ni želel sodelovati v skupinski akciji donacij – v tistem primeru – Rdečemu križu Slovenije, ker se skuša “držati načela, da donacija pride direktno v roke posameznika in da ta poteza ni medijsko izpostavljena”.

Razumem različna politična stališča in nestrinjanja marsikje. Manj razumem umazane igrice posameznikov med volilnimi kampanjami, ampak sem se že sprijaznila. Toda tega, da si nekdo drzne nabirati točke na tak način, pa preprosto NE MOREM razumeti, še manj pa sprejeti in biti tiho.

Ostanite zdravi in doma, (p)ostanite ljudje. ❤️

Irena Joveva, evropska poslanka LMŠ/Renew Europe