Irena Joveva: Ljudje. Drugačnost. Svežina. Spremembe. Ljudje. Prihodnost. In še enkrat ljudje.

Oddaljena, zbirokratizirana, elitistična, neodzivna, neusklajena, neoperativna. Znano? Vse to lahko marsikdaj – žal prevečkrat – najbolje opiše Evropsko unijo. In vse to pomeni, da so spremembe nujne. Da mlajša generacija, ki ji pripadam, ki je zrasla v Evropi in z Evropo, pač mora začeti (so)ustvarjati in (so)odločati. Toda hkrati mora ostati na tleh, v stiku z realnostjo in – najpomembneje – v stiku z ljudmi.

Spreminjanje vzorcev namreč pomeni tudi spreminjanje (ne)dosegljivosti za državljanke in državljane. EU ne more postati odzivna brez vaše odzivnosti! Zato se moja pot proti evropskemu parketu začne pri vas, ker se tudi iskanje rešitev in ukrepov začne pri vas. A dokler bo prevladovalo razmišljanje, da en glas nič ne šteje, zadostnih ali pa potrebnih sprememb ne bo.

Sprememb se ne da doseči z istimi vzorci in vsemi istimi ljudmi. Zato želim biti glas tistih, ki ne čutijo, kaj vse EU stori zanje; kaj šele, kaj bi vse bi še lahko.

EU se mora bolj približati ljudem, postati močnejša in boljša, predvsem pa izničiti občutek, da se vse dela samo v korist večjih.

Premalo je reči zgolj »zaskrbljeni smo«, ko bi se bilo že zdavnaj treba odzvati.

V EU je nastopil čas za novo generacijo, ki bo soustvarjala boljšo skupnost: bolj transparentno, bolj odzivno, bolj solidarno, trajnostno, povezovalno, gospodarsko uspešnejšo, socialno pravičnejšo, varnejšo in odločnejšo. Ki naj se zapira, toda naj se zapira pred sovražnim govorom, posploševanjem in nepotrebnim ustrahovanjem, širjenjem lažnih novic, takšnimi in drugačnimi skrajnostmi.

Želim, da bi čez pet let iskreno ugotavljali, da evropski poslanci niso tam zaradi ‘sanjske službe’, temveč zato, ker dejansko delajo in nekaj naredijo.

Slovenija je v EU lahko slišana, mora biti slišana in bo slišana. V prvi vrsti pa morate biti slišani vi.

Ne bom obljubljala nemogočega, a bom imela cilje in bom delala. Tudi tako, da slišim in po najboljših močeh upoštevam vaša mnenja, vaš pogled, vaše želje, težave in predloge. Priložnost za to, da jih predstavite, boste imeli prihodnji teden, saj vam bomo poslanski kandidati ob določenih urah na voljo po vsej Sloveniji. Podrobnosti so objavljene na spletni strani stranke, pa tudi na posebej za to ustvarjenem Facebook dogodku.

Ker želimo, da nam NAJPREJ VI poveste svoje in ker želimo, da ima naša kandidatna lista tudi dejansko podporo ljudi. Zakaj bi bila kampanja za evropske volitve tista, ki jo volivci komaj opazijo? Tudi tu gre za spreminjanje vzorcev.

Uveljavite svojo moč. Soodločajte, spreminjajte vzorce. Skupaj z nami.

Irena Joveva, kandidatka LMŠ za poslanko v Evropski parlament