[Intervju] Marjan Šarec: Mi smo ves čas enotni in tudi to kar se namiguje na spore in razpad ekipe, ne drži.

Predsednik vlade je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija poudaril, da je prišel v politiko zato, da nekaj postori in doseže rezultate. Ker rezultatov v tej konstelaciji ni bilo možno več dosegati, se je odločil za odstop, predčasne volitve pa so po njegovi oceni najboljša izbira v tej situaciji.

»Sam sem že povedal, da s trinajstimi poslanci naše stranke ne morem več voditi te vlade, ker se enostavno številke v parlamentu ne izidejo. Preveč bi bilo treba sklepati nekih kompromisov, ki potem rodijo kakšno benigno zakonodajo, biti tudi tarča izsiljevanj. Zato sem se odločil, da to nima smisla in so predčasne volitve edina prava opcija. Res pa, da sem predvidel tudi tveganje, da se ta vlada sestavi,” je pojasnil.

Na očitke nekaterih, da je predsedniku SDS podaril oblikovanje nove vlade, je dejal, da je računal na besede iz leta 2018, ko so vsi zatrjevali, da v vlado z Janezom Janšo ne gredo. Nadaljeval je, da je skušal koalicijskim partnerjem ugoditi, kolikor je bilo to možno.

»Spomnimo se zadeve SODO poleti, Alenke Bratušek, takrat sem jo podprl. Podprl sem Zdravka Počivalška pri turističnem holdingu. Podprl sem SD pri kulturnem evru. Podprl sem tudi DeSUS pri nekaterih upokojenskih zadevah. Skušal sem biti širok in nekako to družino držati skupaj. Naredil tudi kakšno napako. Zagotovo. Kdo jo ne. Ampak nazadnje so se številke pokazale takšne, kot so se,” s čimer je imel v mislih nezadostno podporo v državnem zboru.

Na vprašanje, ali je bil razlog za odstop tudi sodelovanje Zdravka Počivalška z SDS že pred njegovim odstopom, je pojasnil, da so določeni dogodki nakazovali, da se morda v ozadju nekaj dogaja. »Večkrat sem gospoda Počivalška tudi vprašal, če se kaj pogovarja. Mi je vedno zatrdil, da ne. Vendar se je zdaj pokazalo, da očitno ni bilo čisto tako

Vezano na številna nesoglasja med koalicijskimi partnerji in morebitna nova zavezništva v primeru predčasnih volitev je ponovil, da z njegove strani ni nobenih zamer, verjame pa tudi, da zamer ni s strani partnerjev.

Ponovil je tudi svoje stališče glede spornega financiranja stranke SDS: »Gospoda Orbana cenim, imava dobre odnose in gospod Orban dela tako, kot misli, da je prav za Madžarsko. Ne želim pa, da je Slovenija ali pa katera koli slovenska stranka ali politika odvisna od njega in od njegovega financiranja. Na to pa ne moremo pristati. In stranka SDS je močno vpeta v to, kar je zelo moteče.«

Na vprašanje, kakšno sodelovanje je bilo s strani LMŠ ponujeno stranki SMC, je poudaril, da je bila ponudba s strani LMŠ realna, ob tem pa dodal, da se možnosti za skupni nastop manjšajo, saj se SMC na drugi strani pogaja za sodelovanje v novi vladi.

Odgovoril je tudi na očitke, da ekipa LMŠ ni enotna. »Mi smo ves čas enotni in tudi to kar se namiguje na spore in razpad ekipe, to seveda ne drži. Tudi druge stranke imajo kakšne svoje kdaj težave. Tudi mi jih imamo, smo jih imeli. Vendar to je daleč od tega, da bi ekipa razpadla. Naša ekipa je enotna«, je zaključil predsednik vlade in stranke LMŠ.

Posnetek gostovanja v oddaji Politično s Tanjo Gobec najdete na povezavi.