[Intervju] Boštjan Poklukar: Obžalujem, da ljudje umirajo v Kolpi, tega si ne želim, a to je realnost

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se med poldrugim letom mandata ni veliko oglašal. Pravi, da se to za notranjega ministra ne spodobi. Marsikdo je bil do njegove drže sumničav, predvsem, kar zadeva policijske postopke z migranti na meji. Kadar se je oglasil, je zgolj odločno zagotavljal, da slovenska policija deluje zakonito, strokovno in v skladu s pooblastili.

Na vprašanje, kdo so po njegovem mnenju begunci, je minister odgovoril, da je izrazoslovje v Sloveniji jasno. Slovenija spoštuje vsakogar, ki izrazi željo po mednarodni zaščiti. Tudi če gre za ilegalnega migranta na meji, poudarja.

“Pogosto sem slišal, da je treba te ljudi postreliti kar z mitraljezi, postaviti stražne stolpe in podobno, kar v normalno civilizirano okolje ne sodi,” je odgovoril ob vprašanju o ilegalnih prehodih meje in nadaljeval, “tistega, ki je ilegalno prestopil državno mejo, slovenska policija v skladu s sporazumom z Republiko Hrvaško v 72 urah vrne tja.”

Na vprašanje novinarja Petra Petrovčiča o vardah je zaključil: “Mislim, da v Republiki Sloveniji ne bi smeli dovoliti, da kdorkoli opravlja naloge, ki so v izključni pristojnosti države, policije, vojske. Vse drugo je demagogija.

foto: Uroš Abram

Nadaljevanje na povezavi