Lidija Divjak Mirnik Bandelli Tomič Nemec

Interpelacija: NEkulturni minister Vasko Simoniti mora oditi, ker načrtno uničuje slovensko kulturo in neodvisne medije

Opozicija – LMŠ, SD, Levica in SAB – vložila interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Lidija Divjak Mirnik: »NEkulturni minister mora oditi, ker krši splošno sprejete norme – družbene in civilizacijske, krši zakonodajo, se ne zna se obnašati, ne spoštuje drugače mislečih in izključuje dialog. Raje se poslužuje politike represije, kaznovanja – brez ministra vrednih pojasnil in s prozorno argumentacijo. Vasko Simoniti ima na ministrskem položaju očitno samo en cilj. Prihodnost slovenske kulture mora biti po okusu SDS. Odgovoren je tudi za načrtno uničevanje, finančno hiranje neodvisnih medijev in stopnjevanje političnega pritiska nanje. Ministrov cilj je obračunati z neposlušnimi mediji, diskreditirati njihovo delo in  politično kadrovati – samo zato, da uvede nadzor nad informacijami in njihovo interpretacijo.«

Ministru Simonitiju v interpelaciji očitamo, da je odgovoren za:

1. Neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji Covida-19.
2. Napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poskus omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa RTV in STA.
3. Zadrževanje izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije.
4. Nesmiselno deložacijo najemnikov prostorov na lokaciji Metelkova ulica 6 v Ljubljani.
5. Politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi.

6. Neplačevanje socialnih prispevkov samozaposlenim v kulturi.
7. Retrogradno vodenje kulturne politike in suspenz socialnega dialoga. 8.        Politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah.
9. Nespoštovanje  ustavnega načela ločitve cerkve in države.
10.Nepripravo nacionalnega programa za kulturo.