Igor Žavbi: Janez Janša, 30 let po osamosvojitvi je skrajni čas, da greste med veterane in od tam opazujete razvoj Slovenije.

Bolj malo spremljam televizijske programe v zadnjem času. Tudi včeraj zvečer nisem gledal pogovora s predsednikom vlade. Sem pa na družbenih omrežjih opazil veliko objav, vezanih na njegovo izjavo, da so poslanke in poslanci s preko 50 glasovi sprejeli proračuna za leti 91 in 92. Zato sem si pogovor danes ogledal. Da vidim in slišim še druge nebuloze.

Nekoč sem nekje prebral, da očetova najboljša leta spoznaš po tem, da pogledaš kakšne srajce nosi. Pri Janezu Janši ni potrebno gledati njegovih srajc in kravat. Dovolj je, če pogledaš nekaj njegovih izjav. Vedno pogosteje se vrača v svoja najboljša leta. V obdobje osamosvojitve. Tudi v ponedeljkovem odgovoru na poslansko vprašanje Marjana Šarca je bilo tako. Zato me ne čudi, da mu je včeraj zvečer ušlo. Verjetno se mu vseh 50 minut ni uspelo koncentrirati na to, da se mora postaviti današnji čas. Dodatno težavo mu je povzročala še želja po urednikovanju, kjer ga je voditelj jasno zavrnil.

Kakorkoli. Po besedah Janeza Janše so za epidemijo, poleg vlade Marjana Šarca, krivi predvsem mladi. Kar nekajkrat je opozoril na to, da so bili mladi tisti, ki niso spoštovali ukrepov. Mladi so bili tisti, ki niso nosili mask, so organizirali zabave in hodili v Zrče. Od mladih pa se je virus preselil na starejše in zdaj imamo Zrče po DSO-jih. Vlada je sicer utrujena in tudi stori kakšno napako, a to je zato, ker nihče, vključno z veleposlanikom Kacinom, od spomladi ni imel niti tri ure prostega časa.

Kot sem dejal. Posnetek sem si ogledal in nisem bil presenečen. Običajno valjenje krivde na druge. Znane fraze, da pismo ni pismo in da je Twitter pač najhitrejši kanal. Vrag je le, ko so prehitri tudi prsti. Upam le, da v tujini ne bodo gledali pogovora, ker bi nas to potisnilo še bolj na rob prijateljstva s prijateljskimi državami.

Gospod Janez Janša, tudi od Brnika do Ljubljane se lahko zapeljete, pa ne boste srečali vojakov na vsakem koraku. In verjamem, da je tako po večini evropskih držav, ne le na Madžarskem.

30 let po osamosvojitvi je skrajni čas, da greste med veterane in od tam opazujete razvoj naše Slovenije.

Igor Žavbi, podpredsednik LMŠ