Igor Peček: Vloga in pomen volitev v parlament EU

Glede na dejstvo, da je bila udeležba na zadnjih evropskih volitvah v Sloveniji zgolj 24,55 %, bi bil najbolj logičen zaključek, da Slovencev politika v EU in vpliv, ki bi ga lahko imeli slovenski državljani, ne zanimata. Sam osebno menim, da resnica tiči drugje. Pomena iskanja skupnih interesov in vzajemnosti delovanja v tako veliki skupnosti, kot je Evropska unija, enostavno ne znamo prepoznati. Zato tudi ne vidimo vloge in možnosti vplivanja na skupne odločitve, ki bi ju lahko naši poslanci v evropskem parlamentu dejansko imeli. Kako bodo oblikovane liste, v tem trenutku še ne vemo, ker dogovori o možnih skupnih nastopih še potekajo.

Kakršenkoli že bo razplet, se zdi v tem trenutku pomembno:

  • da naši državljani v Evropski uniji vidijo prostor, kjer bomo lahko uresničevali svoje interese;
  •  Evropska unija ni idealna skupnost, vendar moramo priznati, da smo v tem času, ko smo njena članica, dobili veliko;
  • vprašati se je potrebno, ali imamo boljšo alternativo, v globalnem svetu bomo namreč težko živeli sami in skriti za svojimi mejami;
  • EU ponuja relativno varno življenje, brez neposrednih groženj;
  • Skupaj z Unijo smo del svetovnih tako družbenih kakor tudi gospodarskih gibanj.

Kar pa se mi zdi ključno, je to, da bomo znotraj nas samih dosegli, da bo vseh naših osem poslancev delovalo kot eno z enim samim ciljem – delati v korist Slovenije in naših državljanov. Resnici na ljubo, takšnega občutka do sedaj nisem imel. Naj bo to naš izziv.

Poslanec Igor Peček

FOTO: Matija Sušnik/DZ