Igor Peček: Slovenska zunanja politika mora delovati enotno

Na tretjem programu nacionalne televizije je v oddaji Odkrito nastopil predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Igor Peček.

Tokratna oddaja se je posvečala vprašanju delovanja Republike Slovenije na mednarodnem področju, ki je postalo še bolj aktualno v sled zadnjim ravnanjem slovenske zunanje politike ob iransko – ameriškem konfliktu. Izpostavil je, da slovenska zunanja politika še ni dosegla potrebne politične zrelosti, in da je še vedno ne dojemamo kot temeljno področje delovanja suverene države. Vse to se kaže v izraziti neenotnosti in delovanju na način, ko se zunanjo politiko izrablja za notranje politične boje in vzbujanje pozornosti ene ali druge politične stranke.

Ko gre za mednarodni ugled je po njegovem mnenju potrebno določene odločitve sprejemati za zaprtimi vrati z namenom, da se pride do potrebne enotnosti pristojnih odločevalcev.

Slovenija je v zadnjem letu okrepila svoj položaj v Evropski uniji

Nobeno zavezništvo z drugimi državami ni podarjeno in si ga je potrebno prislužiti. Slovenija je v zadnjem času svoj položaj v Evropski uniji okrepila. Je med tistimi državami članicami, ki so močne zagovornice širitve unije v regijo zahodnega Balkana. Zagovarjamo tudi začetek pogajanj s Severno Makedonijo in pa Albanijo, ki naj bi se začela zopet v marcu letošnjega leta. Nadaljevati je potrebno krepitev sodelovanja z enako mislečimi državami ter še poglobiti sodelovanje z državami Beneluxa.

ZDA so svetovna velesila, niso pa edini, ki krojijo politično in pa gospodarsko usodo tega sveta.

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj.