Igor Peček z vodji lokalnih in koordinacijskih odborov LMŠ: “Čeprav so vladni predlogi na področju »debirokratizacije« in sprememb davčne politike na prvi pogled všečni, so na srednji rok nevzdržni.”

Gost tokratnega tedenskega zoom srečanja poslank in poslancev LMŠ s predstavniki lokalnih in koordinacijskih odborov je bil poslanec LMŠ Igor Peček. V pogovoru so člani največ pozornosti namenili vprašanju napovedane »debirokratizacije« in sprememb na področju davčne politike, ki jih je napovedala trenutna vlada.

Napovedane spremembe bodo, po mnenju poslanca Igorja Pečka, trajno in seveda tudi negativno vplivale na vzdržnost javnih financ. Najbolj prizadeti bosta zdravstvena in pokojninska blagajna pa tudi državni proračun in proračuni občin. Med ukrepi, ki naj bi jih prinesla vladna »debirokratizacija«, bo, če bo zakon sprejet, veliko težav povzročila predvsem nedomišljena socialna kapica, tudi ta bo na področju davčnih prihodkov pustila veliko luknjo.

Digitalizacija in neizdajanje računov v trgovinah, kar je prav tako eden izmed novih vladnih predlogov, bo, opozarja poslanec Peček, privedlo do dodatne zmede, čeprav ga vlada – zaradi manjše porabe papirja – predstavlja  kot »ekološki koncept«.

Člani so bili enotni, da vlada z novimi predlogi ruši finančna razmerja v proračunu, namen teh predlogov pa je predvsem kupovanje glasov volivk in volivcev. Čeprav so predlogi morda na prvi pogled všečni, so že na srednji rok nevzdržni.