Igor Peček: Pričakujemo, da se bo EU usmerila tudi k skupnemu varovanju zunanje kopenske meje

V oddaji 24ur zvečer so gostili predsednika Odbora za zadeve Evropske unije in poslanca Igorja Pečka, kjer so govorili o mešanih patruljah na Slovensko – Italijanski meji. Prvo je potrebno izpostaviti, da v primeru mešanih patrulj ne gre za zapiranje meja oz. ponovno vzpostavitev kontrol na mejnih prehodih. Gre za kontrolo obmejnega pasu, glavna naloga teh slovensko – italijanskih policijskih patrulj pa je preprečevanje tihotapskih in kriminalnih združb.

Že leta 2007 je bil podpisan sporazum o čezmejnem policijskem sodelovanju. Tudi tudi Evropska komisija je v letu 2017 izdala priporočilo vsem državam članicam, da se v primeru povečanja čezmejnih tveganj okrepi medsebojno sodelovanje. Trenutno na skupni meji ni zaslediti porasta ilegalnih prehodov. Pobudo za skupno sodelovanje je predlagala italijanska policija. Slovenija se je v duhu dobrih medsosedskih odnosov in krepitve policijskega sodelovanja pri preprečevanju ilegalnih tihotapskih združb pozitivno odzvala. Poslanec Peček je dodal, da si ne zna predstavljati, kaj bi bilo, če bi Slovenija takšno pobudo zavrnila. Domnevamo lahko, da bi prišlo do ponovne umetne delitve med prebivalci, ki na tem obmejnem območju živijo v sožitju in tega se v stranki LMŠ ne želimo.

Pričakujemo, da bo EU svoj napor usmerila k skupnem varovanju zunanjih meja EU tudi na kopnem, saj je na podlagi odločitve na ravni vseh držav članic, s povečanjem delovanja agencije Frontex že zmanjšala oz. zaustavila migrantski tok po mediteranski poti.

Na koncu so spregovorili še par besed o odpravnini nekdanje predsednice uprave SDH gospe Lidije Glavina. Igor Peček je poudaril, da je odpravnina nekdanje predsednice absolutno neprimerna in previsoka. Vlada je v tem primeru že zaprosila za pojasnila tudi nadzorni svet SDH.

Več o mešanih patruljah si lahko ogledate tukaj, o SDH pa tukaj.