Igor Peček: Je za ugotovitev dejanskega stanja in izvajanja ukrepov, povezanih z epidemijo, potrebna parlamentarna preiskava?

Za začetek bi rad izpostavil dve dejstvi:

1. Nedvomno se soočamo z eno najhujših zdravstvenih kriz modernega časa, ki že ima in bo še imela tudi veliko ekonomsko – gospodarsko krizo.

2. Živimo v dobi informacijske družbe, kjer so nam informacije dostopne hitro in praktično na vsakem koraku.

Po mojem mnenju pa bi morali to drugo dejstvo, v času, ko se spopadamo s tako hudo epidemijo v državi, izkoristiti drugače. Bolj nam in reševanju situacije v prid. A ta vlada dela žal ravno obratno.

Namesto da bi spoštovanje in zahvalo našim ljudem, ki po moji oceni po najboljših močeh sledijo vladnim ukrepom in samozaščitnim ukrepom, izkazala tako, da jim predsednik vlade »v obraz« pove, da bo v državi razglašena epidemija in kaj to pomeni za njihovo ravnanje v prihodnje, se ta poigrava z ljudstvom na način, da epidemijo, pol ure po tiskovni konferenci, napove preko Twitterja.

Pri tem se sprašujem zakaj?

– Gre zgolj za slog, ki ga sicer ne razumem?

– Gre za teater (da tega, kar se je zgodilo, eno uro prej še ni vedel)?

– Se je odločil po trenutnem občutku?

To zagotovo ni komunikacija, ki bi si jo ljudje zaslužili v teh težkih časih, ko se mnogi Slovenci soočajo s težko ekonomsko situacijo, ker je vlada z ukrepom ponovno zaustavila javno in ekonomsko življenje v naši državi.

Na žalost ugotavljam, da je vlada pogorela na izpitu komunikacije z javnostjo. Da to ugotoviš, res ne rabiš biti strokovnjak s tega področja. Od ljudi zahtevate, da spoštujejo vse, kar jim naročite, pa naj bodo to politične odločitve ali odločitve epidemiološke stroke. Ljudje so zavedni. In medtem, ko se naše državljanke in državljani po vsej svoji moči trudijo oz. trudimo biti kooperativni, spoštovati samozaščitne ukrepe in vladne odloke, ki včasih, roko na srce, tudi niso popolnoma zdravorazumski, vladajoča stran z njimi oz. nami komunicira popolnoma razglašeno, kontradiktorno in na trenutke celo žaljivo.

Verjamem, da se vsi dobro spomnimo neposrečenega stavka glavnega vladnega govorca g. Kacina, ko je vsem nam žugal, naj »uživamo, dokler še lahko«? Ko nas je svaril pred odhodi na Hrvaško, sam pa je medtem užival na svojem vikendu na Krku? Očitno je on takrat še lahko užival. Verjetno tudi vsi dobro poznamo novico iz konca preteklega tedna, ko so mediji poročali o novih dveh kršitvah vladnega odloka s strani ministra in direktorja NIJZ-ja.

Spoštovani predstavniki koalicije. Ostali državljani ne hodijo v kozmetične salone, medtem ko čakajo na izvid korona testa. Ostali državljani »točijo« gorivo z masko na obrazu. Ker tako pač veleva vladni odlok. Sprašujem se, od kje vam zavest ali pa vest, da sami od vseh slovenskih državljanov zahtevate dosledno spoštovanje vseh obvez, sami pa jih mirne vesti kršite? Je res za člane slovenske vlade dovolj opravičilo in priznanje napake, ko krši katerega izmed predpisov, ki veljajo v tej državi – tu mislim na teatralno kesanje ministrice Kustec – za vse ostale pa so globe in druge kazni?

Vse življenje so me in sem se učil, da je ravno način komunikacije tisto, kar ima odločilno vlogo pri doseganju željenega cilja.

“𝗕𝗲𝘀𝗲𝗱𝗲 𝘀𝗼 𝘁𝗶𝘀𝘁𝗲, 𝘀 𝗸𝗮𝘁𝗲𝗿𝗶𝗺𝗶 𝗺𝗲𝗱 𝘀𝗲𝗯𝗼𝗷 𝗴𝗿𝗮𝗱𝗶𝗺𝗼 𝗺𝗼𝘀𝘁𝗼𝘃𝗲, 𝘇̌𝗮𝗹 𝗽𝗮 𝘁𝘂𝗱𝗶 – 𝗶𝗻 𝘁𝗼 𝘃𝘀𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗽𝗼𝗴𝗼𝘀𝘁𝗼 – 𝘁𝘂𝗱𝗶 𝗺𝗼𝗰̌𝗻𝗼 𝗼𝗿𝗼𝗱𝗷𝗲, 𝘀 𝗸𝗮𝘁𝗲𝗿𝗶𝗺 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗰̌𝗸𝗿𝗮𝘁 𝗽𝗿𝗶𝘇𝗮𝗱𝗲𝗻𝗲𝗺𝗼 𝘁𝗮𝗸𝗼 𝘀𝗲𝗯𝗲 𝗸𝗼𝘁 𝗱𝗿𝘂𝗴𝗲. 𝗣𝗼𝗽𝗼𝗹𝗻𝗼𝗺𝗮 𝗻𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲𝗷𝗲𝗺𝗹𝗷𝗶𝘃𝗼 𝗷𝗲, 𝗱𝗮 𝘀𝗺𝗼 𝗽𝗿𝗶 𝘁𝗲𝗺 𝘀̌𝗲 𝗽𝗼𝗱𝗰𝗲𝗻𝗷𝘂𝗷𝗼𝗰̌𝗶 𝗮𝗹𝗶 𝗰𝗲𝗹𝗼 𝘇̌𝗮𝗹𝗷𝗶𝘃𝗶.”

Igor Peček, poslanec LMŠ