»Hvala za izkazano zaupanje, vaš glas pomeni, da gremo naprej v nove zmage.«

Novi, stari predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec: »Hvala za izkazano zaupanje, vaš glas pomeni, da gremo naprej v nove zmage.«

Na 4. Zboru članic in članov stranke Lista Marjana Šarca so izvolili novo vodstvo, predstavili program stranke ter kandidatke in kandidate za volitve v Državni zbor Republike Slovenije.

Danes je v Medvodah potekal 4. Zbor članic in članov stranke Lista Marjana Šarca, na katerem so izvolili novo vodstvo stranke, potrdili program dela za mandatno obdobje 2018–2022, stranka pa je predstavila tudi kandidatke in kandidate za volitve v Državni zbor Republike Slovenije.

Novoizvoljeni predsednik ostaja Marjan Šarec, za podpredsednika sta bila izvoljena Jerca Korče in Igor Žavbi, Izvršni odbor bodo zastopali Lara Jemc, Mateja Kirn in Jože Arko, Nadzorni odbor pa Mateja Gradišek, Matija Podržaj in Urban Bergant.

Marjan Šarec je v svojem govoru orisal svoj in strankin pogled na pereče težave naše države, predvsem pa poudaril, da se skupaj s članicami in člani, kandidatkami in kandidati zaveda, da delo ne bo lahko, saj se v stranki zavedajo, da imajo ljudje dovolj predvolilnih obljub, na koncu pa kup nerešenih problemov in zapravljenega davkoplačevalskega denarja.

»Jasno in glasno povem na tem mestu, da rajši dobimo kakšen glas manj, kot pa da bi ljudem lagali in trosili obljube, ki bi se po volitvah lahko izkazale za lažne in neuresničljive. Pri nas je na prvem mestu človek, kar pomeni, da želimo ljudem kadarkoli, pred in po volitvah pa tudi čez štiri leta, še vedno pogledati v oči. Vse, kar smo dolžni obljubiti je, da se bomo korektno pogajali, brez demagogije in na realnih temeljih.

 Nobenega problema se ne da rešiti parcialno, samo sistemske rešitve in spremembe lahko pripeljejo do rešitev, pa še to na daljši rok. Premalo smo drzni, strah nas je resničnih sprememb. V človeški naravi je, da imamo rajši stanje, ki smo ga navajeni, kot da bi se podajali v neznano. V naši stranki nas ni strah, saj se zavedamo, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše. Veliko sprememb, ki jih zagovarjamo, bo terjalo dvotretjinsko večino v Državnem zboru. To bo pokazatelj, kdo si želi resnično kaj spremeniti, komu pa ustreza status quo. Država je celota, ne skupek posameznih interesov, kjer vsak vidi samo sebe. Zdaj je čas za to, kajti vsako odlašanje težave še poveča in nekoč se bodo tisti, ki prihajajo za nami, vprašali, kaj nam je bilo, da smo jim zapustili vse probleme. Enako čutimo tudi mi zdaj.

 Najlažje je ugotavljati, kaj vse je narobe, težje se je izpostaviti, zastaviti svoje ime in se podati na negotovo pot, pot polno pasti, podtikanj in kritik. Kritizirajo in ocenjujejo pa nas največkrat tisti, ki ne morejo pokazati nobenih rezultatov, bili so na mnogih funkcijah, imeli so priložnost, a niso ničesar ali pa zelo malo naredili. Danes so zelo pametni in vse vedo. Tem kritizerjem pravimo, da je njihov čas minil. V času aktivnega opravljanja funkcije se dela, ne pa pametuje po twitterjih in drugih kanalih. Zdaj je napočil naš čas, njihov je minil. Njihovi leta in leta trajajoči programi so se izpeli. Papir prenese vse, a rezultata ne da. Lahko napišeš tisoč strani lepega programa, a kaj ko po volitvah ostane v predalu, problemi pa ostajajo dvajset let isti. Toliko govorijo, kako izkušeni so, a v vseh teh letih niso našli niti volje za spremembo volilnega sistema, kaj šele nujne reforme na drugih področjih. Njihov problem ni star politični obraz, težava je, da niso uspeli rešti osnovnih vprašanj. Rajši so si metali polena pod noge, da ja ne bi kdo drug česa dosegel. Pa ne mislim samo na politiko. Povzročali so bančne luknje, gradili drage projekte, omogočali kredite na lepe oči, pisali zakonodajo, ki omogoča izigravanje na vseh področjih, spravili so državo skoraj na kolena. V njihovih programih nikoli ni pisalo, da bodo vse to počeli. Pa so. Obnašali so se, kot da so zadnja generacija na svetu in da za njimi ne bo ničesar in nikogar več.

 Spoštovani, hvala za takšne izkušnje in lepo oblikovane programe. Vse to nas samo še bolj navdaja s pogumom, voljo in energijo za doseganje sprememb, ki so nujne za nadaljnji razvoj. Lepe besede ne bodo dovolj. Tudi prepričanje, da smo najboljši, ne. Potrebno bo trdo delo, realen pogled, predvsem pa volja delati za človeka, za skupnost, za državo. To velikokrat pomeni, da je lastne interese potrebno potisniti na stran in se kdaj čemu tudi odpovedati v korist skupnosti. Dobri bomo toliko, kolikor nam bodo to priznavali ljudje, državljanke in državljani, kajti že star pregovor pravi »lastna hvala, cena mala«. Da pa nas bodo videli v takšni luči, se bomo morali vsak dan dokazovati že pred volitvami, še bolj pa po volitvah, ko bo treba pričeti z delom. Ljudje bodo pričakovali rezultate. Ne obljubljamo druge Švice, ne Skandinavije, niti ne pokojnin v višini 1000 evrov, ker dobro vemo, da rezultat pride samo s trdim delom in nikakor čez noč. Jasno naj povem, da ne bomo dajali lepih in nerealnih obljub s ciljem zmage za vsako ceno. Kaj bi nam koristila zmaga, če bi ljudje rekli, da smo jih imeli za norca in smo leporečili, realnost je pa popolnoma drugačna. Naša trdna zaveza je uresničiti čim več iz danes predstavljenega načrta, a zavedamo se, da bo vlada koalicijska in nikakor ne bo vse odvisno od nas. Delo za skupnost je vedno, tako kot že ime pove, skupno. Želimo zmagati na realnih temeljih, z zavedanjem, da je pred nami ogromno dela, ki se ga ne bojimo.«

Na spodnji povezavi si lahko preberete celoten govor novoizvoljenega predsednika Marjana Šarca.

Govor predsednika Marjana Šarca.