Hitri testi za prostovoljce, ki izvajajo socialnovarstvene storitve, naj bodo brezplačni

Poslanci LMŠ Lidija Divjak Mirnik, Aljaž Kovačič in Nik Prebil so vlado pozvali, da takoj uvrsti prostovoljce, ki izvajajo socialnovarstvene storitve, in starše oziroma skrbnike pacientov in uporabnikov izvajalcev socialnovarstvenih storitev s posebnimi potrebami, ki te osebe spremljajo na različnih pregledih oziroma terapijah, med izjeme, ki jim ni treba plačevati za hitre teste.

Ker prostovoljci opravljajo pomembno družbeno koristno delo, za kar ne dobijo plačila, je res nesmiselno in nehumano, da ne sodijo med izjeme, za katere država zagotavlja brezplačno hitro testiranje.

Prav tako so po novem plačljivi hitri testi močno dodatno obremenili starše oziroma skrbnike otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami, katerih prisotnost je pri specialističnih pregledih in različnih vrstah terapij nujna. Vladni odlok med drugim za spremljevalce pacientov in uporabnikov izvajalcev socialnovarstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, določa, da stroške testiranja, ki je pogoj za izpolnjevanje PCT pogoja, krijejo sami.

Starši oziroma skrbniki oseb s posebnimi potrebami se že brez na novo določenih stroškov obveznega testiranja soočajo z visokimi finančnimi obremenitvami, saj večji del svojih sredstev namenjajo za zdravila, terapije, medicinsko-tehnične pripomočke, posebne prehranske izdelke, oblačila in obutev, ki niso zajeti v stroške, krite iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Vsemu temu bi se izognili, če bi upoštevali predlog LMŠ, ki ga je 16. avgusta na vlado naslovil vodja poslanske skupine Brane Golubović. Vladi je predlagal, da se odpove svoji nameri o ukinitvi brezplačnega testiranja oziroma jo vsaj prestavi na začetek novembra.

V LMŠ smo danes še trdneje prepričani, da bi morala vlada takoj sprejeti odločitev, da se ponovno uvede brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi za vse.