Gre za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje. Igor Peček v 24ur zvečer

V Listi Marjana Šarca predlagamo uvedbo univerzalnega dohodka v višini 100 evrov na mesec, do katerega bi bili od oktobra do decembra letos upravičeni posamezniki, ki so 13. marca v Sloveniji imeli stalno prebivališče.

Poslanec LMŠ Igor Peček, je v oddaji 24ur zvečer pojasnil osnovni namen zakonske dopolnitve, ki je izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje, krepitev načela solidarnosti in preprečevanje socialnih stisk. »Ne gre pa zanemariti tudi pozitivnega vpliva oziroma upočasnitev padca bruto domačega proizvoda. Vse troje skupaj se bo izkazovalo v povečanem povpraševanju in spodbujanju potrošnje.«

Denar se bo izključno porabil za nakupe blaga in storitev v Sloveniji, prejeli pa bi ga v obliki predplačniške kartice, ki jo bo izdal FURS vsem državljanom RS, ki so imeli stalno prebivališče na dan 13. marec, je še dodal.

Namen 100-ih evrov ni varčevanje, zato bodo morale državljanke in državljani denar porabiti v tekočem mesecu.

Na vprašanje, koliko bi ta ukrep stal državo, je pojasnil, da bi uvedba univerzalnega dohodka državo stala 200 milijonov evrov na mesec, vendar gre za  multiplikativni učinek, »se pravi, poraba bo sigurno večja. Mi ocenjujemo nekje na 260 milijonov evrov. Neto fiskalni izdatek za proračun bo okoli 135 milijonov evrov, razlika 65 milijonov evrov pa bo v obliki ddv-ja, trošarin, kar bo priliv za državni proračun.«

Predlog za dopolnitev zadnjega sprejetega »protikorona«zakona v LMŠ vlagamo sami. Podoben amandma smo sicer vložili že v osnovnem tretjem paketu PKP3, vendar takrat ni bil sprejet.

Posnetek gostovanja na 24ur zvečer