Evropska poslanka Irena Joveva kritična do sprememb medijske zakonodaje: “Največja vladna stranka si želi podrediti medije, z javnimi mediji na čelu.”

Evropska poslanka Irena Joveva je bila v odzivu za TV Slovenija kritična do priprave nove medijske zakonodaje, s katero si želi največja vladna stranka SDS podrediti medije, z javnimi mediji na čelu.

“Če bi celotno dogajanje opisala z nekaj besedami, bi vsaka od njih vsebovala besedo NE. Nedopustno, nesprejemljivo, neokusno, neuvidevno, netransparentno. En velik ne. Če bi imela aktualna oblast res tako noro dobro namene, potem kot prvo ne bi tega počeli v tako strogi tajnosti, kot drugo ne bi določili tako kratkega roka za javno razpravo, ki je očitno sama sebi namen.

Javni mediji oziroma neodvisni medijski servis je steber vsake demokratične družbe in to vlogo tako RTV Slovenija kot Slovenska tiskovna agencija upravičujeta, je še poudarila. Zato je nespremenljivo, da se želi na takšen način poseči v njihovo delovanje oziroma si jih podrediti tako, kot to želi največja vladna stranka, posledično pa financirati medije, ki so njim blizu.

Izpostavila je tudi primer Madžarske, ki je pod drobnogledom EU zaradi svobode medijev že vrsto let. “Tudi tam se je začelo s kratenjem medijske svobode in svobode izražanja. Lahko smo brali, da imajo mediji, ki so v državni lasti, sezname občutljivih tem, o katerih ne smejo poročati oziroma potrebujejo odobritev nadrejenih – na takem seznamu so Greta Thunberg in evropske politike, saj je EU zanje slaba, z izjemo seveda denarja, ki ga dobijo od tam.

Očitno je zgled za slovensko oblast žal prav madžarska oblast, je še zaključila Irena Joveva v svojem odzivu.