Evropska poslanca podprla novo predsednico Evropske komisije

Evropska poslanca Irena Joveva in dr. Klemen Grošelj sta kandidatko za predsednico Evropske komisije, Ursulo von der Leyen, podprla. Podala je nekaj konkretnih zavez in rešitev za prenovitev Evrope. Vsekakor novoizvoljena predsednica ni popolna, saj so nekatera stališča še vedno ostala odprta, tudi glede migracij, zunanjih meja in širitvene politike.

Von der Leyen je v Evropskem parlamentu iskala zelo široko politično podporo različnih političnih skupin, kar pomeni, da je bila njena vizija prihodnosti Evropske unije kompromis, Joveva in Grošelj upata, da ne bo ostala le črka na papirju. Papir namreč prenese vse, Evropska unija pa ne bo (več) prenesla novega oddaljevanja od ljudi zaradi neizpolnjevanja obljub. Z današnjim glasovanjem se Evropska unija izognila morebitni institucionalni nestabilnosti.

Von der Leyen je v predstavitvah večkrat poudarila okrepljeno sodelovanje med komisijo in parlamentom, zato v stranki Prenovimo Evropo. (Renew Europe.) pričakujejo, da se bo držala zavez danih pred izvolitvijo, predvsem spoštovanja vladavine prava, okrepitve naporov za skupno migracijsko in prenovo azilne politike v EU, vključno s stabilnejšim in okrepljenim varovanjem zunanjih meja Evropske unije ter odprtja razprave o demokratizaciji Unije v okviru konference, ki je tudi sicer del širšega političnega dogovora.