Edis Rujović – LMŠ Bus na poti – Od Litije, preko Kočevja do Domžal

Včerajšnja trasa našega obiska z avtobusom je potekala takole: Kamnik, Litija, Grosuplje, Kočevje, Ribnica, Sodražica, Višnja gora in Domžale.

Ko sem se zjutraj odpravil na sedež stranke, sem se ustavil na bencinskem postajališču. Zagledam avtobus z napisom Človek. Skupnost. Država. S šoferjem Igorjem se prijateljsko pogledava, nasmehneva in že brez izrečene besede veva, da naju čaka prečudovit dan poln lepih doživetij. Z ekipo predebatiramo traso in upamo, da nas bo sončno vreme spremljalo celotno pot.

Ustavimo se v Litiji, na katero me vežejo spomini še na leta, ko sem igral nogomet. Spomnim se turnirjev v malem nogometu oziroma futsalu. Litija je veljala in še danes velja za izjemno uspešno moštvo v futsalu. Šport oziroma športniki so naši najboljši ambasadorji. Tako mlada, majhna država, kot je Slovenija, pa toliko vrhunskih športnih dosežkov. To je res nekaj izjemnega. Država bi v prvi vrsti, in to je nekaj najmanjšega kar lahko ponudi, morala dati jasno vedeti, da ceni, spoštuje in je ponosna na dosežke naših športnikov. Seveda je poleg tega potrebno nuditi vso infrastrukturno in finančno podporo za razvoj športa. Naj ostanem še pri športu, saj naš kandidat Dušan Hauptman prihaja iz Litije in je pravi primer izjemnega športnega dosežka.

Na kratko se ustavimo na gradu Bogenšperk, ki nas spomni na osebo, ki je močno zaznamovala slovensko zgodovino in kulturo. Janez Vajkard Valvasor. Kulturniki še sedaj,  tako kot že od nekdaj, opozarjajo na dogajanja v različnih družbenih sistemih. So kot protiutež oziroma ogledalo družbi ali posamezniku. Kulturo je potrebno negovati. Pot nas pripelje do Grosuplja, kjer nas ljudje sprejmejo z navdušenjem, z njimi porkamljamo in že hitimo proti Kočevju.

Nadaljujemo preko Ribnice in Sodražice do Višnje gore, kjer nas pričaka večja množica ljudi. Čutiti je bilo izraz velike dobrodošlice ekipi s predsednikom na čelu. Preprostost med predsednikom in domačini je porodila pravo sproščeno debato. Sprehodimo se do spomenika kranjski čebeli, na katero smo lahko Slovenci, tudi ob nedavnem svetovnem dnevu čebel, zelo ponosni. Višnja Gora letos praznuje 540. obletnico mestnih pravic, katere je leta 1478 priznal avstrijski cesar Friderik III.

Iz Višnje Gore nadaljujemo proti zadnji postaji Domžale. Tam se ustavimo v Češminovem parku, kjer se odvija Dan za mlade. Razigrana množica nas takoj opazi in toplo sprejme. Mladi so izjemno pomemben deležnik na vseh področjih. Odločitve je potrebno sprejemati skupaj z njimi in za njih. To lahko dosežemo le na način, da negujemo dialog in upoštevamo predloge mladih. Mlada generacija ima celo kopico dobrih predlogov kako izboljšati pogoje na posameznem področju. Na področju znanosti, razvoja, športa, kulture in podjetništva, brez zadostne podpore in posluha dokazujejo, da je skrajni čas za aktiven dialog z njimi tudi v politiki.

Ko človek pomisli, da je videl večino slovenskih naravnih lepot in prečudovitih krajev, pa po tovrstnih izletih vedno znova ugotovi, da naša dežela ponuja veliko lepega. Po takem dnevu si lahko zastaviš samo eno vprašanje: ”Ali znamo dovolj ceniti, negovati in uživati v tem, kar nam je dano?”