Edis Rujović: ljudje nis(m)o ovce

Depeša s strani Vlade Republike Slovenije, poslana Svetu Evrope: “Večina najpomembnejših medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima.”

Prosim, pomagajte mi razumeti. V politiki sem namreč kratek čas in s svojimi tridesetimi leti lahko rečem tudi predstavnik mlade generacije. Zato dopuščam možnost, da mi bodo starejši (izkušenejši) znali razložiti.

1. [PREPROSTO NE RAZUMEM] Oseba, ki vodi vlado je bil član Zveze komunistov (partije) in njegova vlada pošlje depešo Svetu Evrope, da večina medijev izvira iz komunističnega režima.

2. [PONOS a hkrati NELAGODJE] Smo v letu 2020. O zgodovini so me poučevali skozi proces izobraževanja (med bolj cenjenimi v svetu), mi pripovedovali starejši in sem si prebral tudi sam. Ne vem zakaj ponovno vračanje na leto 1945 oz. leto 1991. Državo imamo in neizmerna hvala vsem, ki ste takrat tvegali tudi svoja življenja, da lahko danes ponosno rečem, da sem Slovenec. (no za nekatere morda vedno čefur 😁).

3. [SLOVENEC V SVETU] Če sem v predhodni točki dejal, da ponosno rečem, da sem Slovenec, mi je ob takšnih depešah nerodno. Razumem različnost ideologij, razumem različne poglede. Toda Vlada Republike Slovenije je tudi moja vlada in nosi odgovornost tudi do mene. Ja, prav nerodno mi je, ko pomislim, kaj si mislijo ljudje iz Belgije, Nemčije, Švedske … v kakšni državi živimo.

4. [MEDIJI] Zakaj pritisk na medije? Nisem tako pomemben, da bi me omenjali v medijih. Prav tako se ne strinjam z vsem kar je napisano. Kadar je opažena pristranskost, preberem še kontra mnenje. Najbolj pomembno pa se mi zdi, da si na koncu ustvarim svojo sliko.

5. [KOMUNIKACIJA – O TEM NIČ NE VEMO] Na koncu nihče nič ne ve o depeši. Modus operandi nekateri “liberalnih” strank v vladi je, da enostavno rečejo, da so za to izvedeli iz medijev. Samo malo, mar niso najbolj od vsega prejšnjemu predsedniku očitali “pomanjkanje komunikacije”. Lepo vas prosim.

6. [LJUDJE NIS(M)O OVCE] Lahko lepo prosim, zapustite vojni primež? Ljudje vedo, da nismo v vojni. Smo pred izzivom, katerega lahko in bomo premagali. Velika večina spoštuje ukrepe in rezultati so tudi vidni. Zato ni nobene potrebe po klicanju apokalipse, saj je tovrstno obnašanje skrajno žaljivo do vseh državljank in državljanov.

Edis Rujović, asistent evropskega poslanca