Državni zbor ima novo vodstvo – DEJAN ŽIDAN (SD) IMENOVAN ZA PREDSEDNIKA, TINA HEFERLE (LMŠ) NOVA PODPREDSEDNICA DRŽAVNEGA ZBORA

Poslanci Državnega zbora so danes nadaljevali s 5. izredno sejo, na kateri so sprejeli Predlog odloka o spremembi Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020.

Predlog spremembe odloka narekuje, da se presežek v višini 35 mio. evrov porabi izključno za skrajševanje čakalnih vrst, zato smo v LMŠ predlog podprli. Budno pa bomo spremljali učinkovitost porabe tega denarja, ki bo možna le ob upoštevanju nacionalnih strokovnih normativov in vzpostavitvi varne ter dostopne mreže zdravstvenih storitev za celotno državo.
CELOTNO STALIŠČE SI LAHKO PREBERETE NA POVEZAVI.

 

Poslanke in poslanci so v nadaljevanju s 66 glasovi za podpredsednico Državnega zbora izvolili Tino Heferle, poslanko stranke LMŠ.

OBRAZLOŽITEV STRANKE LMŠ ZA PREDLOG TINE HEFERLE NA MESTO PODPREDSEDNICE

»Spoštovani gospod predsednik, spoštovane poslanke in poslanci!
Skupina poslank in poslancev šestih poslanskih skupin meni, da je Tina Heferle primerna kandidatka za zasedbo mesta podpredsednice Državnega zbora Republike Slovenije. Študij prava je zaključila z odliko leta 2011 na Pravni fakulteti v Ljubljani, nato pa je svojo karierno pot nadaljevala v državni upravi ter kasneje v odvetništvu. V tem času je opravila pravniški državni izpit in odvetniški izpit. Glede na njeno pravno izobrazbo menimo, da se bo lažje soočala s tolmačenjem določb Poslovnika Državnega zbora, kar je pri delu vodenja sej Državnega zbora najbolj pomembna lastnost. Tina Heferle je zanesljiva, umirjena in hitro odzivna oseba, ki zagovarja spoštljiv dialog, spoštovanje sogovornika ter se zavzema za dosledno zagotavljanje svobode govora. Iz navedenih razlogov verjamemo, da bo znala upravičiti dano zaupanje za zasedbo te odgovorne funkcije.«

Trudila se bom, da bodo seje potekale nemoteno, da bodo razprave konstruktivne in spoštljive,” je dejala nova podpredsednica ob izvolitvi.

Sledila je 6. izredna seja, kjer so se poslanci na začetku seznanili z odstopom začasnega predsednika Državnega zbora Mateja Tonina. V nadaljevanju so potrdili, da Marjana Šarca, ki je bil izvoljen za predsednika Vlade RS, nadomesti poslanka Karla Urh (LMŠ). Za drugega podpredsednika so s 74 glasovi imenovali Jožeta Tanka (SDS).

Ob koncu so glasovali še za novega predsednika Državnega zbora, kjer so z 49 glasovi na mesto novega predsednika DZ izvolili Dejana Židana (SD).