Člani te vlade so se postavili v vlogo sončnih kraljev in kraljic, po načelu: država, to sem jaz. Brane Golubović za Večer

V LMŠ smo najbolj naklonjeni takojšnjim volitvam, se pa zavedamo, da do tega zelo težko pridemo,” je ob vprašanju o načrtih za jesen dejal vodja LMŠ-jevih poslancev. Zato bi v LMŠ dali glas tudi za prehodno vlado po vzoru Avstrije iz leta 2019. “To bi bil glas za normalizacijo stanja v državi in za predčasne volitve.” V stranki so se že pogovarjali o možnih kandidatih za morebitnega tehničnega mandatarja, pravi, a o imenih javno še ni želel govoriti: “Se nam pa ne zdi odgovorno in resno, da bi tehničnega mandatarja iskali prek medijev.” 

“Verjamem, da bo opozicija našla skupne točke, ki jih bo volivcem ponudila kot alternativo. A do tega, da vlada pade, potrebujemo vsaj še sedem dodatnih glasov. Ni vse odvisno od opozicije,” je Golubović odgovoril na vprašanje o tem, kaj lahko volivcem ponudi opozicija. 

O tem, kdo bi utegnil prvi zapustiti Janševo koalicijo pa: “Lahko da je Nova Slovenija ta člen, edina partnerica, ki bi si lahko privoščila zapustiti Janševo vlado, saj je na nek način urejena in stabilna stranka. SMC je stranka, ki je javnomnenjske raziskave ne zaznavajo več in nima kaj izgubiti, če ostane v tej vladi. DeSUS ima notranje spore in težave, poleg tega je stranka, ki mora biti vedno v koaliciji.” Sicer meni, da vlade na koncu padajo zaradi banalnosti, najšibkejši, a hkrati tudi najmočnejši člen aktualne vlade pa je po njegovem mnenju Janez Janša – z vsemi svojimi ravnanji in dejanji. “Nismo a priori proti Janezu Janši, smo pa proti politiki, ki jo izvaja s svojo stranko in zdaj tudi s koalicijskimi partnerji. Smo proti temu, da se v naši družbi vzpostavljajo elementi avtokracije, da se krni svoboda medijev, da se želijo podrediti vse veje oblasti in da se napada vodje neodvisnih inštitucij, če povedo svoje mnenje. Smo za moderno, normalno demokracijo.” 

Spomnil je tudi na dejstvo, da se vsakič, ko je Janez Janša predsednik vlade, ponavljajo isti vzorci: “Kadarkoli je na oblasti SDS vedno pride do razdvajanja, do tenzij v družbi, do sumljivih ravnanj in dejanj odgovornih.” V času vlade Marjana Šarca je bil kljub manjšinski vladi v družbi mir, stabilnost, podjetja so se razvijala, bil je optimizem, je poudaril in dodal, da pa Janševa vlada v družbi ustvarja prav nasprotno, med ljudmi širi nelagodje, strah in pesimizem: “Ob osamosvojitvi smo glasovali za družbo, kjer je zelo jasna delitev med tremi vejami oblasti, kjer delujejo mehanizmi nadzora, kjer večina ne uzurpira manjšine in kjer se spoštujejo človekove pravice. V vladi Janeza Janše pa zaznavamo elemente avtokracije po vzoru Poljske, Madžarske in Turčije.” 

S tem ko se je Janša vse pogosteje postavlja na stran Madžarske in Poljske, ki sta zaradi kršitve načel vladavine prava v postopku po 7. členu pogodbe EU, vlada in njen predsednik kršita deklaracijo in strategijo slovenske zunanje politike, je prepričan Golubović, ki dodaja, da bi o spremembah teh usmeritev moral odločati državni zbor in še: “Naj stranke na volitvah jasno povedo, kakšno družbo želijo narediti iz Slovenije, pa me zanima, ali bodo za smer, ki jo nakazujejo zdaj, dobili zadostno podporo, da sestavijo vlado.” 

V pogovoru se je dotaknil tudi ravnanj ministrice Aleksandre Pivec, ki javnosti ne želi pokazati računov s svojih zasebnih izletov: “Sploh glede na to, da na socialnih omrežjih brez težav objavlja zasebne zgodbe, bi lahko pomirila javnost in pokazala tudi ta zasebni račun. Pa ga ne, kar kaže na aroganco in napuh te vlade. Nekaj podobnega je bil sončni kralj; člani te vlade so se torej postavili v vlogo sončnih kraljev in kraljic, po načelu: država, to sem jaz.” 

“Pri tej vladi pa je vse dovoljeno, nihče za nič ne odgovarja. Cilj Janše je jasen: obdržati to vlado za vsako ceno,” je Brane Golubović opozoril tudi na početja drugih ministrov, ki jih Janez Janša vedno znova zaščiti, poleg Pivčeve to predvsem velja še za predsednika drugih dveh koalicijskih strank Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, ki sta se prav tako zapletla v afere: “Vse tri predsednike koalicijskih strank je Janša podprl in zaščitil. Vsi so mu dolžni, vsi so stisnjeni v kot. SDS je alfa samica znotraj koalicije, Janša pa njen alfa samec.” 

Več na Vecer.com