Čestitam vsem pogumnim policistom, ki se upajo izpostaviti in na parlamentarni komisiji povedo, na kakšen način so bili razrešeni. Boštjan Poklukar v Politično

Boštjan Poklukar, nekdanji minister za notranje zadeve, je bil gost oddaje Politično, v kateri so spregovorili o politizaciji slovenske policije in vladne novele zakona o organiziranosti in delu v policiji. 

Ta daje, kot smo v LMŠ prepričani, zakonsko podlago za popolno politizacijo slovenske policije in njenega organizacijskega ter kadrovskega ustroja po meri vladajoče SDS in njenih koalicijskih satelitov. 

»Zakon o organiziranosti in delu v policiji daje ministru možnost lomastenja po odprtih, operativnih postopkih policije, deklasira NPU na delo drugorazrednega oddelka, začenja se politična čistka v policiji. Po volitvah bomo ta zakon takoj spremenili, ker je škodljiv,« je uvodoma poudaril nekdanji minister. 

»Danes imamo 111 komandirjev, ki so dani na v. d., kar pomeni, da nimajo polnega mandata. Ravno tako direktorji policijskih uprav, šefi na Generalni policijski upravi. Delo v policiji je demotivirano. Ti ljudje ne vedo, kako bodo jutri delali.«

Ob tem je spomnil, da razpisnih meril in pogojev, kako bodo to delovno mesto lahko zasedli, ni. »Na mesto komandirja policijske uprave tako lahko pride marsikdo in lahko smo zaskrbljeni. Ne bom začuden, če bomo videli na mestih policijskih šefov tudi člane rumenih jopičev oziroma štajerske varde.« 

Dogajanje v Nacionalnem preiskovalnem uradu vidi kot popolno razvrednotenje urada. »Z elitne vrhunske kriminalistične enote smo prišli na drugorazredno enoto, ki se bo očitno ukvarjala samo še s kurjimi tatovi. Imenovanje direktorice NPU na to mesto ni nič drugega kot posmeh vsem zaposlenim v policiji in tudi celotni slovenski policijski profesiji.«

Da gre za brutalno kadrovanje v vrstah policije in da je vrh policije na vseh ključnih točkah že zdaj spolitiziran, je bilo tudi nedavno sporočilo Rudija Medveda, predsednika parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije. 

»Čestitam vsem pogumnim policistom, ki se upajo izpostaviti in na parlamentarni komisiji povedo svoje osebne zgodbe, na kakšen način, s kakšnimi bizarnimi idejami so bili razrešeni z delovnih mest, ki so jih profesionalno opravljali,« je bilo sporočilo nekdanjega ministra Poklukarja. 

 V LMŠ menimo, da bo po volitvah v slovenski policiji treba takoj zamenjati vse sporne kadre, depolitizirati policijo ter novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji  ponovno spremeniti – v prid avtonomnosti, strokovnosti in profesionalnosti delovanja policije, je nekdanji minister za notranje zadeve dejal ob zaključku oddaje. 

Poglejte še posnetek oddaje Politično s Tanjo Gobec