Če se omejuje vse, naj se samoomeji tudi vlada – Skupni poziv strank LMŠ, SD, Levica in SAB

in dopolnjen nabor ukrepov Koalicije ustavnega loka

Opozicija že dalj časa opozarja na zgrešen pristop vlade k spoprijemanju s širjenjem okužb. Sedem mesecev za pripravo na drugi val epidemije je zaradi tega izgubljenih. 

Za uspešno zajezitev okužb je potrebno zaupanje v ukrepe in priporočila. To zaupanje pa je zaradi nepremišljenih ukrepov in načina njihovega sporočanja, predvsem pa zaradi številnih spornih potez vlade, ki je degradirala stroko, ki med epidemijo napada medije in sodstvo, ki si skuša podrejati družbene podsisteme, na usodno nizki ravni. To je izjemno nevarno, zato se na vlado obračamo s pozivom, da s takimi dejanji nemudoma preneha.

Prvi val epidemije smo uspešno prestali, ker smo se kot skupnost odzvali solidarno, odgovorno in zavzeto. Izjemne okoliščine pa ne smejo biti izgovor za izredne razmere: vlada je dolžna ukrepe načrtovati in sprejemati tako, da bodo v skladu z ustavo in človekovimi pravicami, sorazmerni in smiselni.

Ljudje smo se pripravljeni za uspešno soočenje z epidemijo marsičemu odpovedati in sprejeti drugačen način življenja. A za to zahtevamo sorazmerne, smiselne in učinkovite ukrepe, ki morajo biti razloženi na sočuten, logičen in preudaren način. Hkrati pa od bi od vsake normalne vlade pričakovali, da v takih okoliščinah politične boje pusti ob strani, predvsem pa, da krize ne izkorišča za podrejanje družbenih podsistemov, da v krizi ravna  državotvorno in ne razdiralno. Medtem ko vlada s svojim delovanjem ruši temeljne vrednote naše države, ne more pričakovati zaupanja ljudi v nujne ukrepe za obvladovanje epidemije.

Od vlade pričakujemo, da z zgledom pokaže na resnost situacije. Če se omejuje vse, naj se na prvem mestu samoomeji sama. Nemudoma naj prekine z izvajanjem politične agende, ki ni namenjena omejevanju epidemije in njenih posledic, ampak nasprotno, celo povečuje napetosti in nezaupanje v družbi. Zato od vlade pričakujemo:

– takojšnjo ustavitev priprave sprememb medijske zakonodaje,
– prenehanje obračunavanja z vodstvi medijskih hiš, uredniki in novinarji – predvsem RTV Slovenija in STA,
– zadržanje predloga zakona o združevanju nadzornih neodvisnih agencij in strokovno javno razpravo o njem,
– spoštovanje ločenosti posameznih vej oblasti, 
– prenehanje s kadrovskimi čistkami v policiji in drugih državnih organih, 
– preklic deložacije društev in zavodov z Metelkove.

Vlada se mora osredotočiti na akutne probleme za zajezitev širjenja okužb, za urgentno povečanje prostorskih, tehničnih in kadrovskih kapacitet za oskrbo in pomoč obolelim, za zagotovitev dostopnosti javnega zdravstvenega sistema in za sprejem sorazmernih ukrepov začasnega ustavljanja javnega življenja. Ob izjavi prilagamo nabor predlogov za ukrepanje, ki smo jih oblikovali v sodelovanju z epidemiološko in zdravstveno stroko ter s civilno družbo. 

Naše skupne prioritete morajo sedaj biti zaščita življenj, zdravja, sposobnosti javnega zdravstvenega sistema in gospodarstva. Vlado pozivamo, da svoje delovanje v celoti podredi tem prioritetam. 

Hkrati pozivamo vse ljudi, da solidarno, odgovorno in zavzeto spoštujemo priporočila, še posebej upoštevanja razdalje, omejitve stikov, nošenja mask in higiene.

Ravnajmo tako, da zaščitimo sebe in druge.

Lista Marjana Šarca
Socialni demokrati
Levica
Stranka Alenke Bratušek