Brane Golubović: Vsi, ki nam ni vseeno, kaj se dogaja z našimi vodami, moramo oddati podpis za razpis referenduma

Danes je Državni svet RS zamudil priložnost, da se postavi na stran pravice do pitne vode.

Mnogi so že pozabili, a maja 2013 je bil ravno državni svet prvi pobudnik spremembe ustave za zaščito pravice do pitne vode, ker pa predloga niso mogli vložiti sami, sem pobudo v soglasju z njimi prevzel jaz in postopek peljal naprej.

Leta 2016 nam je skupaj uspelo, leta 2021 pa je prav državni svet tisti, ki vodo – s tem pa tudi našo prihodnost – ogroža. Z današnjim glasovanjem je večina svetnikov znova stopila na stran vlade, parcialnih interesov in dela kapitala, ki ga zanima samo lastna korist, ne pa narava in okolje, v katerem živimo. Zamudili so priložnost, da bi popravili napako vlade – ki je pri pripravi sprememb zakona o vodah izključila stroko – in tako stroki vendarle dali priložnost, da poskuša večino poslank in poslancev še enkrat prepričati, naj sporne spremembe zakona o vodah zavrnejo. Spremembe tako pomembne in tudi občutljive zakonodaje je namreč treba pripraviti v sodelovanju s strokovnjaki in zainteresirano javnostjo, upoštevati je treba tudi, da imamo pravico do pitne vode zapisano v ustavi.

Ne ostane nam drugega, kot da aktivno pozovemo ljudi, naj – ko bo za to čas – oddajo podpis za razpis referenduma in nato na referendumu glasujejo proti uveljavitvi 37. člena zakona o vodah, ki omogoča gradnjo na vseh priobalnih in vodnih zemljiščih.

V državni zbor sta namreč prispeli kar dve pobudi za referendum o omenjeni noveli zakona. Naslednji korak je torej zbiranje 40.000 overjenih podpisov volivk in volivcev. In tukaj moramo nevladnim organizacijam ter strokovnim združenjem pomagati vsi, ki nam ni vseeno, kaj se dogaja z našimi vodami.

V LMŠ smo argumentirano nasprotovali spornim spremembam zakona o vodah, zato bomo vsekakor pozvali ljudi, da podpišejo zahtevo za razpis referenduma in na referendumu glasujejo proti škodljivim spremembam in za zaščito pitne vode.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ