Brane Golubović: Vladni predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki jo želijo sprejeti brez javne razprave in po hitrem postopku, grobo posega v temeljne človekove pravice.

Vladni predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki jo želijo sprejeti brez javne razprave in po hitrem postopku, grobo posega v temeljne človekove pravice, zato ga v LMŠ ne podpiramo.

Po noveli ZNB, če bo sprejeta, bo vlada imela še naprej pristojnost arbitrarno odločati o ukrepih pri pojavu nalezljivih bolezni, pri čemer zakon v trenutni obliki predvideva odprt in nedokončen seznam ukrepov, kar ni sprejemljivo. Iz zakona pa je treba črtati tudi policijsko uro in omejitev gibanja na občine, saj ne pripomoreta k omejevanju širjenja virusa.

Predlagani zakon, o katerem ne bo mogoče razpisati referenduma, je treba zavrniti.

Zakon potrebujemo in treba ga je nadgraditi ter prilagoditi času, a ne brez sodelovanja stroke, civilne družbe in ne po nujnem postopku.

Zavedam se tudi, da je določene omejevalne ukrepe ob izbruhu nalezljive bolezni treba uvesti. Toda omejevalni ukrepi morajo biti v zakonu zelo natančno navedeni in argumentirano obrazloženi, saj posegajo v človekove pravice in svoboščine. O njihovi aktivaciji in času trajanja pa bi moral odločati državni zbor in ne vlada. Ne z navadno večino, ampak vsaj z večino vseh poslank in poslancev.

Brane Golubović. vodja poslancev LMŠ