Brane Golubović: vladne gospe in gospodje so prišli do točke, ko niso več sposobni skrivati svoje nesposobnosti in škodljivosti.

Kljub različnim pozivom in predlogom, ki so bili dani, kljub mednarodnim študijam, ki kažejo kako pomembno je izobraževanje v šolah in tudi dobrih praksah iz tujine glede delovanja šol v času epidemije, ministrica Kustečeva in njen predsednik vlade nista zadovoljivo ukrepala. Še posebej v drugem valu epidemije. Vlada čez poletje ni pripravila različnih scenarijev, da bi se lahko šole zadnje zapirale in prve odpirale. Pri nas je vlada izbrala najlažjo rešitev. Zaprla je šole ter iskala izgovore in krivce zakaj je temu tako za razliko od ostalih držav po Evropi. Šole so bile lansko leto v Sloveniji zaprte od sredine marca pa do druge polovice maja in od 19. oktobra do današnjih dni, ko so malo odprte in malo zaprte. Vsekakor imamo v Evropi najdlje zaprte šole. To pa pušča posledice.

A tako kot so se v vladi mačehovsko lotili reševanja epidemije, domov za starostnike, mikro in malih podjetji so to storili pri šolstvu. Lažje je bilo pač zapreti šole, kot iskati rešitve in nameniti investicijska sredstva, da ostanejo čim dlje varno odprte (na primer redno testiranje v šolah, maske, razkuževanje rok, prezračevanje prostorov, izmenski pouk, manjši razredi, uporaba tudi tistih prostorov, ki se niso uporabljali ipd.). Gre za neodgovorno ravnanje do otrok, mladih, staršev in zaposlenih v šolstvu. Šole so prevelik in prepomemben sistem, da bi se vlada z njimi igrala.

Poleg vsega stresa in nepredvidljivosti na področju izobraževanja pa je sedaj predsednik vlade v stres spravil še dijake zadnjih letnikov, njihove starše in vodstva fakultet, saj je iz odločanja na vladi umaknil razpis za vpis na fakultete, ki se je usklajeval nekaj mesecev med vsemi deležniki, uskladil, uvrstil na vlado in bi moral biti objavljen v ponedeljek.

Vse to kaže tisto, kar večina že ve. Ta vlada nima nobene strategije na področju reševanja epidemije, kaj šele na drugih za državo in ljudi pomembnih področjih. Enostavno vladna ekipa ni dorasla tem zahtevnim situacijam, kar iz dneva v dan dokazujejo. Lahko bi rekli, da so vladni gospe in gospodje prišli do točke, ko niso več sposobni skrivati svoje nesposobnosti in škodljivosti.

Samo upam lahko, da bo to nesposobnost, ki nam jo kažejo vladne gospe in gospodje, prepoznala tudi večina v parlamentu.

Brane Golubović, poslanec in vodja poslanske skupine LMŠ