Brane Golubović v pobudi vladi: Glede na izkušnje iz drugega vala, ko so bili številni ukrepi sprejeti prepozno, je treba tokrat ukrepati takoj

Epidemiološke razmere se – žal – ponovno  zaostrujejo. A posledice, kakršnim smo bili priča v drugem valu epidemije, lahko preprečimo, v to smo prepričani tudi v poslanski skupini LMŠ. Glede na izkušnje iz drugega vala, ko so bili številni ukrepi sprejeti prepozno, bi morali tokrat ukrepati takoj.

V poslanski skupini v LMŠ vladi že od začetka pojava koronavirusa v Sloveniji, še bolj intenzivno pa vsaj od sredine lanskega leta, predlagamo ukrepe, ki so po naši oceni, predvsem pa po oceni strokovne javnosti, nujni za ublažitev in uspešnejšo zajezitev okužb v naši državi. Glede na opozorila vladne strokovne skupine za covid-19, da se nahajamo že v  tretjem valu epidemije, vlado ponovno pozivamo, da pri sprejemanju ukrepov, ki bodo omejevali javno življenje, gibanje in posegali v človekove pravice, upošteva sorazmernost, smiselnost in predvsem utemeljenost posameznega ukrepa. Pri tem pričakujemo, da bo državljane in državljanke razumela kot partnerje v boju zoper virus in zato z njimi tudi ustrezno komunicirala ter jim ukrepe, ki jih bo sprejela, tudi ustrezno pojasnila.

Vladi predlagamo, da za omejevanje širjenja virusa, sprejme tudi naslednje ukrepe:

·        Zagotovitev 100-odstotnega nadomestila za izpad prihodka za izolirane osebe – ne glede na to, ali je nekdo zbolel za covidom, ali mu je bila odrejena karantena, ali je bil v rizičnem stiku … Prav tako morajo biti do 100-odstotnega nadomestila upravičeni vsi – ne glede na to, kje so se okužili oziroma imeli rizičen stik.
·        Vzpostavitev sistema izdajanja karantenskih odločb kot smo ga imeli pred lanskim oktobrom in sledenje stikom okuženih. Takoj je treba zagotoviti dovolj kadra (izobraziti tudi strokovnjake z drugih področij – študente, prostovoljce, vojsko…), primerno računalniško opremo in sistem varovanja osebnih podatkov.  
·        Spodbude za delo od doma.
·        Zagotovitev jasnih in preglednih pravil cepljenja, ki naj ga na nacionalni ravni koordinirajo in vodijo za to primerni in usposobljeni ljudje.
·        Sistemski pristop z jasnimi navodili za zaščito starejših, predvsem v DSO-jih.
·        Sistematična ureditev prezračevanja v vseh javnih ustanovah ter ozaveščanje o pomenu prezračevanja za gospodarstvo in gospodinjstva.
·        Komunikacijo naj vodijo epidemiologi.

Vlado Republike Slovenije pozivam tudi k pripravi evalvacije vseh sprejetih ukrepov, njihovega vpliva na druga področja (gospodarski vidik, socialni in psihološki položaj posameznikov…) ter njihove učinkovitosti, ki naj bo pripravljena v sodelovanju s stroko in na podlagi katere naj se oblikujejo bolj smiselni in učinkoviti ukrepi za preprečevanje širjenja virusa v prihodnje.

V poslanski skupini LMŠ verjamemo, da so prav navedeni ukrepi ključen korak k zajezitvi širjenja virusa.