Brane Golubović: Uporabili bomo vse demokratične postopke, da ta vlada odide. Ne gre za politični prestiž, ne za boj za oblast, gre za državotvornost.

Vlada se je pri obvladovanju epidemije in blaženju njenih posledic na gospodarstvo znašla v slepi ulici. To priznanje smo v četrtkovi Tarči lahko slišali od ministrov, ki pa so še v isti sapi hiteli pojasnjevati, da je vlada vseeno učinkovita.

Morda res, toda zgolj pri zadovoljevanju posameznih strankarskih interesov, pa čeprav bi morala vlada vso svojo pozornost nameniti reševanju največje zdravstvene krize v zgodovini naše države. Učinkovitost vlade pri obvladovanju epidemije in njenih posledic je merljiva in, žal, zelo slaba.

Vlada se na drugi val ni pripravila, čeprav ga je sama napovedovala. Pozabila je na izkušnje in opozorila iz prvega vala. Ni pripravila ukrepov za omejevanje širjenja virusa, ni okrepila zdravstvenega sistema, ni pripravila različnih modelov, da bi šole čim dlje ostale odprte, niti ni pripravila različnih scenarijev za delovanje podjetji v času epidemije in ukrepov pomoči za podjetja, ki morajo v času epidemije zapreti svojo dejavnost ali imajo visok izpad prihodkov – predvsem storitveni sektor je na udaru, da ne govorimo o mladih prekarcih. Dovolj bi že bilo, če bi prekopirali avstrijske ali nemške ukrepe za pomoč podjetjem.

Dejstvo je, da je bilo časa dovolj, da bi lahko vlada ukrepe pripravila vnaprej, to bi celo morala storiti. Na ta način bi se med drugim izognili tudi temu kaosu, spopadu znotraj vlade, ki ga gledamo zadnje dni glede sproščanja ali zaostrovanja ukrepov.

Problem je, da se je vlada čez poletje ukvarjala z vsem drugim, razen s pripravami na drugi val ne. Ko se je virus konec avgusta začel znova krepiti, je bilo za mnoge ukrepe že prepozno. A čas za ukrepanje je bil še v prvi polovici septembra. Pa je vlada zamudila tudi ta trenutek in se zbudila šele v drugi polovici oktobra. Prepozno. Močno prepozno glede na poročila stroke. Z nekaterimi ukrepi, denimo z učinkovito pomočjo dejavnostim, ki so morale svoj vrata zapreti, pa se odlaša še danes. Posledice vseh teh napak so katastrofalne – tako za ljudi kot za podjetja. Za posledicami covida-19 je umrlo že več kot 2000 ljudi, to je več kot ima prebivalcev občina Loški Potok. Po številu smrti zaradi covida (glede na število prebivalcev) smo v svetovnem vrhu. In projekcije ne kažejo, da bi se razmere kmalu izboljšale.

Še bolj pa je težave poglobila popolnoma neprimerna vladna komunikacija. Namesto da bi vlada komunicirala pomirjujoče, na podlagi strokovnih analiz pojasnila ukrepe, da bi jih ljudje razumeli in ponotranjili, se je lotila strašenja, žuganja in pretiranega kaznovanja. Vse uspehe je vlada pripisala sebi, za vse, kar je šlo narobe, je okrivila državljanke in državljane. Neodgovorno in neprimerno, saj vemo, da so se zaradi epidemije mnogi znašli v hudi stiski. Nekateri so izgubili svojce, nekateri službe ali celo podjetje, nekateri že več mesecev niso videli svojih družin ali prijateljev, lockdown traja že skoraj dva meseca in marsikdo počasi izgublja upanje, da bo kmalu spet vse v redu. Tudi za to je odgovorna vlada, storiti mora vse, da bo ljudem vrnila upanje. Z odhodom prvega epidemiologa v državi, dr. Fafangla, iz vladne strokovne skupine tega zaupanja ne bo dobila. Odhod g. Kacina in dr. Kreka bi bil bolj smiseln, pa še koga od ministrov, s predsednikom vlade na čelu.

Če uporabim nogometni žargon, ki ga tako rad uporablja minister za obrambo. V četrtkovi oddaji Tarča je namreč dejal, da mora biti ekipa, če želi zabijati gole, na igrišču enotna. A očitno je, da minister Tonin ne razume, da smo v boju zoper virus ekipa vsi – prebivalke in prebivalci Slovenije so nogometni igralci, vlada pa strokovni štab – prav ta pa je tisti, ki mora poskrbeti, da bo ekipa delovala usklajeno. In v svetu nogometa bi pri tako katastrofalnih rezultatih in razglašeni ekipi večina trenerjev s svojimi pomočniki že zdavnaj odstopila ali pa bi jih preprosto zamenjali.

In še: če se minister Tonin tako rad sklicuje na enotnost v športu, naj si pogleda, kako enotni sta bili nogometni ekipi v Ligi prvakov, ko sta zaradi rasističnega izpada enega od sodnikov složno zapustili igrišče in se vrnili šele naslednji dan, ko so sodili drugi sodniki. Nisem zasledil, da bi zaradi rasističnih objav v tedniku Demokracija o superiornosti bele rase in »odstranitvi plevela«, katerega solastnik je največja vladna stranka SDS, kdorkoli od vladnih igralcev zapustil igrišče.

Neobvladovanje epidemije in – še več – celo njeno izkoriščanje za parcialne, strankarske interese, stopnjevanje represije, nadzora in avtokratskih, nedemokratičnih prijemov je nedopustno in za državo ter njen razvoj škodljivo. Zato smo in bomo v LMŠ uporabili vse demokratične postopke, da ta vlada odide. Ne gre za politični prestiž, ne gre za boj za oblast, gre za državotvornost.

Potrebujemo vladno ekipo, ki bo resnično verjela, da so ključ do uspeha v boju zoper virus ljudje, s katerimi je treba ustrezno komunicirati, jih imeti za partnerje in graditi na medsebojnem zaupanju in solidarnosti. Potrebujemo vlado, ki bo pripravo ukrepov prepustila strokovnjakom, ne glede na njihovo politično opredeljenost. Potrebujemo vlado, ki bo spoštovala temeljne demokratične vrednote in s svojimi dejanji in ravnanji vračala v družbo normalnost in predvidljivost ter seveda stabilnost. Vse, kar smo poznali pod vlado Marjana Šarca.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ