Brane Golubović: Skrbi me spodkopavanje temeljev demokratične družbe

Pestro politično dogajanje tega tedna je bilo zaokroženo z oddajo Tarča, v kateri je včeraj  nastopil Brane Golubović.

V začetku tedna so trije člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb obiskali policijo. Kot so dejali, so obisk opravili zaradi navedb nekaterih medijev o vohunjenju za člani političnih strank. Kot je poudaril vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, sam obisk KNOVS-a na policiji ni sporen in je zakonit, mora pa komisija delovati v skladu z zakonskimi pristojnostmi. Člani KNOVS-a so dobili vso dokumentacijo, ki jo je moč dobiti v skladu z zakonom, torej tudi odredbe o prikritih preiskovalnih sredstvih policije, ki bi jih policija morebiti uporabila proti poslancem. V teh mapah ni bilo imena niti enega poslanca. Vpogled v vse tiste podatke, do katerih člani komisije nimajo pravice, pa je policija v skladu z zakonodajo zavrnila in uradno dolžnost pregleda prepustila informacijski pooblaščenki. Kot je še poudaril Golubović, je tudi prav, da pristojni organi, v tem primeru informacijska pooblaščenka, v miru preiščejo, ali je prišlo do kakršnihkoli nepooblaščenih vpogledov v mape različnih ljudi.

»Policija in vodstvo policije deluje strokovno in profesionalno. Me pa skrbi to spodkopavanje temeljev demokratične družbe. Ni dolgo nazaj, ko je ena od strank napadla ustavno sodišče, ko smo celotno pravosodje naredili za krivosodje. Tudi sodniki so temu pomagali. Ampak ko bomo zrušili vse te naše osnovne temelje, potem se mi ne bomo mogli o ničemer pogovarjati«

Opozoril je, da se zgodba o vohunjenju za člani strank ni začela letošnjega 30. januarja z navedbami v oddaji Tarča ter z odzivom predsednika državnega zbora Dejana Židana, ampak mnogo prej. Ob tem je spomnil, da ne gre zgolj za vohunjenje za politiki. Omenil je dogodek iz  leta 2014, ki ga je takrat v kolumni opisala tudi urednica TV Slovenija. Predstavnika za odnose z javnostmi stranke SDS so namreč med telefonskim pogovorom na ulici slišali, kako nekomu daje navodila, o kateri novinarki je treba poiskati informacije, ker ima neprofitno stanovanje.  Podobni primeri, kot je dodal, se dogajajo ves čas. Tako so tudi poslanki LMŠ-ja Lidiji Divjak Mirnik prerezali avtomobilske gume in objavili na skrivaj posnete fotografije državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, predsednika vlade Marjana Šarca in tudi nekdanjega predsednika države Milana Kučana, nato pa so na podlagi teh fotografij v javnost posredovali še lažne novice.

Tudi politika prevečkrat uporablja besede mogoče, menda, govori se. Če bomo uporabljali ta diskurz nismo na dnu, ampak še nižje.

Ob koncu še dodatna razlaga vodje poslanske skupine LMŠ, Braneta Golubovića:

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović: “Po sinočnji udeležbi v oddaji Tarča sem deležen vprašanj, kaj sem mislil…

Geplaatst door Stranka LMŠ op Vrijdag 21 februari 2020

Posnetek oddaje Tarča si lahko ogledate tukaj.