Brane Golubović: Samo ljudje smo ključ do vsake rešitve, vsak od nas, tudi za zajezitev virusa.

Že dober mesec dobivamo informacije, da bodo prvi odmerki cepiva proti covidu-19 v države prispeli konec leta. To je dobra novica in pohvala gre znanstvenikom in Evropski komisiji, ki je izredno hitro ukrepala in na zalogo naročila dovolj cepiva za program največje imunizacije Evrope.

Temu primerno, pa čeprav še niso natančno vedeli, kdaj bodo cepivo dobili, so se v nekaterih državah začeli logistično pripravljati na množično cepljenje prebivalstva (iskanje primernih lokacij in zagotavljanje opreme za hrambo cepiva, izdelava podrobnega načrta cepljenja, določanje lokacij cepljenja, varovanje prostorov za shranjevanje cepiva in lokacij cepljenja … ), začeli pa so tudi s pozitivno promocijo cepljenja. Tako smo lahko zasledili, da se je Nemčija že oktobra začela pripravljati na cepljenje prebivalstva. Pri nas so o tem sicer nekaj govorili, strategija je na papirju, a kaj več od tega ne vemo. Vse skupaj me spominja na letošnje cepljenje proti gripi, kjer je bilo veliko povedanega, v praksi pa smo se srečevali z velikimi zapleti in slabo voljo ljudi, ker kljub prijavi niso prišli do cepiva.

Že danes bi morali imeti postavljeno vso potrebno infrastrukturo za projekt imunizacije Slovenije. To pomeni, da bi morali že imeti prostore z zadostnim številom zamrzovalnih omar za shranjevanje velikih količin cepiva in kupljeno zadostno število prenosnih hladilnih in zmrzovalnih enot, vedeti kdo in kako bo organiziral transport cepiva od skladišč do bolnišnic, kjer se bo cepljenje izvajalo, bolnišnice bi morale že imeti svoje hladilnike za shranjevanje cepiva, seveda bi moral biti že danes narejen tudi scenarij oziroma postopek cepljenja (obveščanje, seznami, kaj se naredi s cepivom, če koga ni, zagotoviti, da se vsak cepi dvakrat …). Poleg tega se je treba zavedati, da strategija prioritetnih skupin za cepljenje, ki je že napisana, določa, da bodo prvi cepljeni stanovalci domov za starejše in zdravstveni delavci, a ker bo cepiva v prvih dveh mesecih premalo za vse, je treba zelo jasno in argumentirano obrazložiti merila, na podlagi katerih bo določen vrstni red cepljenja pri posamezni prioritetni skupini. Da se bodo ljudje sploh želeli cepiti, pa je potrebna tudi pozitivna kampanja. Brez vladnih mož.

Kljub slabim izkušnjam s to vlado želim verjeti, da imajo skupaj s pristojnimi javnimi institucijami zgoraj zapisano že pripravljeno in nam bodo to v naslednjih dneh tudi sporočili in predstavili. Časa za pripravo je bilo dovolj, če je vlada operativna in zna igrati kot ekipa.

Odgovornost je na predsedniku vlade. Naj se začne ukvarjati z aktualnimi zadevami, vodenjem, četudi se sooča z vladno krizo, in naj poskrbi za dobro organiziran in učinkovit potek cepljenja, enega od ključnih korakov pri premagovanju virusa. Na nas pa je, da se prijavimo na prostovoljno cepljenje in se, ko bo to možno, tudi cepimo ter cepljenje kot politiki tudi priporočamo. Upam, da do zamud zaradi slabe organizacije ne bo prišlo.

Pazite nase in upoštevajte priporočila stroke. Samo ljudje smo ključ do vsake rešitve, vsak od nas, tudi za zajezitev virusa.

Brane Golubović, poslanec in vodja poslanske skupine LMŠ