Brane Golubović: Nasprotujemo predlogu predsednika republike, s katerim se degradira pravna stroka in s tem pravna država.

Predsednikov novi kandidat za ustavnega sodnika, o katerem danes odločano v DZ, je – zlasti po treh fiaskih – za nas presenečenje. Žal negativno.

Da ima kandidat, dr. Svetlič, poleg pravniške tudi diplomo iz filozofije, je sicer lahko prednost. Da se s pravom ni nikoli poglobljeno ukvarjal, pa je lahko samo hiba. Hiba, ki je pri kandidatu za mesto ustavnega sodnika ni moč spregledati. In še manj oprostiti.

A ne kandidatu, ki se nekritično prijavlja na razpise, pač pa njegovemu predlagatelju – predsedniku republike. Drži, da je (predsednik) opravil svoje poslanstvo, vložil iskren napor, se premočrtno in kot ambiciozen politik posvetoval, vodil dialog in izbral… kot je rekel sam, v izogib očitkom, da v ustavnem duhu ne opravlja svoje dolžnosti – torej čimprej najti kandidata.

To drži. A njegova dolžnost ni zgolj predlagati kogar koli, ki ima dovolj glasov v parlamentu. Njegova dolžnost je predlagati pravnega strokovnjaka, kar mu nalaga 163. člen Ustave RS. Njegova dolžnost je krepiti, ne pa degradirati. In to ne samo ustavnega sodišča, pač pa pravno stroko kot tako.

Dolžnost predsednika republike je tudi ohranjati ali dvigovati standarde, ne pa jih zniževati.Včasih, če ne vedno, je pomembno tudi širše sporočilo, ne le ozko bežanje h goli izpolnitvi dolžnosti. Drži tudi predsednikovo nedavno pojasnilo, da še tako ugleden kandidat brez zadostne poslanske podpore ne bo izvoljen. A velja tudi obratno – dovoljšne število glasov ne upravičuje predlagati kogar koli.

Če kdaj, potem se danes velja vprašati, kaj glede na oblastniško spodjedanje pravne države in naklepno rušenje temeljev demokracije potrebujejo ustavno sodišče ter zlasti država in družba.Ali vemo, kaj kandidat meni o vladanju z odloki? Ne, pa je o tem celo pisal članke. Ali vemo, kaj si misli o nekaterih aktualnih vprašanjih, povezanih s pravno državo? Ne. Njegova vsebina je popolna neznanka. Veliko sicer izgovori in zapiše, a vsako stališče mehča, doda »ampak«, tezi nastavi antitezo.

V Stranka LMŠ nasprotujemo predlogu predsednika republike s katerim se degradira pravna stroka in s tem pravna država, saj kandidat za ustavnega sodnika po našem mnenju nima dovolj pravnega znanja in veščin, da bi lahko suvereno sodil na ustavnem sodišču.Odgovornost je enostavno prevelika, da bi lahko to spregledali. Gre za eno najpomembnejših institucij v državi in upoštevati samo kriterij ali ima kandidat dovolj podpore v parlamentu, ne pa ali je tudi kvalificiran za funkcijo ustvnega sodnika, je neodgovorno.

Upamo, v korist države, znanja in veščin, da se bo predsednik republike po današnjem glasovanju moral potruditi še enkrat.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ