Brane Golubović: »Mi smo tukaj zaradi ljudi, zaradi države in tega bi se morali zavedati tudi upravljalci državnega premoženja«

Včeraj je v informativni oddaji 24ur zvečer, nastopil vodja poslanske skupine Brane Golubović. V družbi ostalih vodij koalicijskih poslanskih skupin je podal razmislek o zadnjih odtenkih sodelovanja s stranko Levica. Kljub nekoliko ponesrečenemu poskusu ukinitve dopolnilnega zdravstvenega, potem ko je Levica dala ultimat in ponudila 30-dnevna pogajanja, se bo LMŠ teh pogajanj udeležila. Veliko pomanjkljivost predloga ukinitve dopolnilnega zavarovanja vidi v pomanjkanju izračunov in simulacij o dolgoročnih posledicah. Predvsem pa predlog ne upošteva prihodnjih zakonodajnih okoliščin ministrstva za zdravje saj bo konec leta predstavljen predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo prav tako potreboval določena dodatna finančna sredstva. Spomnil je tudi, da so vsi koalicijski partnerji za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in da je potrebno Levico kot partnerja v tridesetih dneh prepričati, da njihov predlog ni optimalen.

Pri odprtem vprašanju kadrovanja v državnih podjetjih ne gre za nikakršno vojno, in da so politiki tukaj zaradi »ljudi, zaradi države in ravno tako bi se tega morali zavedati upravljalci državnega premoženja. Je pa dejstvo, da ne glede katera vlada v tej državi je, obstajajo določene skupine ljudi, ki rotirajo po državnih podjetjih in se kličejo, pogovarjajo med sabo, predlagajo koga kam kadrirati in je vse dobro. Več ali manj so skozi v tišini in nekje skriti.« Na koncu je izrazil še naklonjenost zakonodajnemu predlogu, ki bi pod določenimi pogoji omogočil odpoklic župana in tudi poslanca tako, da je to ustavno nesporno in pod okriljem sodnega varstva.

Oddajo si lahko ogledate tukaj.