Brane Golubović: Ljudje in zaupnje so ključ do uspeha

Virus je tu in kljub cepivom se bomo morali naučiti z njim umirjeno živeti. Covid-19 bo prešel iz epidemije v endemično stanje – postal bo del »družine« ponavljajočih se nalezljivih bolezni. Kako močno nas bo vsako leto prizadel, pa je odvisno samo od nas. Bomo – vsaj velika večina – verjeli v znanost, v skupnost ali ne

Tukaj pa je največja odgovornost ravno v rokah vlad držav, ki jim ljudje na volitvah zaupajo upravljanje in zastopanje svoje države. Vlada mora pri obvladovanju covida-19 znati poiskati zdravorazumski pristop, da bi z njim vsaj skušali doseči ravnovesje in sožitje v skupnosti. To sta njeni dolžnost in odgovornost. Vendar aktualni vladi na žalost to že leto in pol ne uspeva, kljub kakšni svetli izjemi.

Pot do uspeha vlade je najprej v zavedanju – zavedanju, da je oblast zgolj začasna in da država ni njena last. Da je naloga vlade zgolj upravljanje države za ljudi, in ne njim v škodo, ter v imenu vseh ljudi, tako tistih, ki so volili stranke trenutne vladne koalicije, kot tistih, ki so volili opozicijske stranke ali sploh niso volili. Tak pristop zahteva veliko dela, saj terja zavedanje, da ljudje niso pasivna množica, ki mora slepo ubogati ukaze vlade, pač pa so ključ za rešitev epidemije. Zato – ponavljam tudi tokrat – morajo biti obravnavani kot partnerji, vredni primerne, potrpežljive in spoštljive komunikacije. Zaslužijo si biti poslušani in slišani. Samo s takim pristopom je namreč mogoče v skupnosti aktivirati dejanski (in speči) potencial solidarnosti. Ljudje so nenazadnje vse, kar vsakokratna vlada ima.

Vse opisano vodi k nedvoumnemu – da je za začetek treba najti ustrezne načine komunikacije, brez dramatiziranja razmer, brez groženj in prisile ter stigmatizacije necepljenih ter seveda pravočasno pripravo ukrepov – različnih scenarijev, predvidljivih in sorazmernih. Razkritih in posredovanih skrbno, strpno, včasih ponižno. Kajti ljudje so rešitev. Pri objavi in predstavitvi »PCT odloka« vlade je bilo zelo malo od naštetega, pa čeprav je bilo v letu in pol dovolj tako časa kot tudi izkušenj (soočanja) z epidemijo.

V Stranka LMŠ smo cepljeni vsi poslanci in vse poslanke, v cepljenje verjamemo, vendar ob tem poudarjamo, da mora cepljenje ostati prostovoljno. V rokah vlade pa je, da v cepljenje in njegove prednosti prepriča veliko večino. To sta njeni odgovornost in dolžnost. Ni jim uspelo. Razlogi se bili že večkrat povedani in napisani. A da se. Portugalska, Danska, Malta, Nemčija, Islandija, Norveška, Švedska … so dokaz, da je s pravim pristopom to mogoče … ljudje in zaupanje so ključ do uspeha.