Brane Golubović: Time to go*

“Smo in bomo branik vladavine prava, demokratičnosti, človekovih pravic in temeljnih svoboščin”, “na prvo mesto nismo nikoli postavljali svojih preferenc, ampak predvsem interes države”, “dovolj je razdvajanj, zgradimo boljšo prihodnost za vse”. S temi in podobnimi argumenti so v SMC, NSi in DeSUS-u konec februarja utemeljevali svojo politično poroko z Janezom Janšo in njegovo SDS.

Realnost vladnega početja in hkratnega koalicijskega molka že tedne kaže, da jim ni uspelo. Razlogov za vztrajanje, če verjamemo zgoraj naštetim, ni več. Nasprotno: razlogi za vstop v vlado so se z (ne)dejanji njenega predsednika in njegove ekipe brez izjeme sprevrgli v razloge za odhod. Najmanj štiri zgodbe izstopajo, vse z istim imenovalcem – da ne gre za ljudi.

Prva – nakupi zaščitne opreme. Vladi bi bilo kak zdrs zlahka oprostiti, če bi ne bil celoten pomladni “posel desetletja”, kot zdaj ugotavlja še KPK, prežet s korupcijskimi tveganji (enako kot Janševo premoženjsko stanje pred slabim desetletjem). Enaki sumi se na jesen ponavljajo, tokrat celo brez truda najti izgovor. In če je minister Počivalšek s svojim “ljudje so umirali” aprila morda še lahko igral na čustva, danes, ko ljudje res umirajo, izpade kvečjemu – če smo prizanesljivi – brezčuten.

Brezčuten, neorganiziran in zato tudi prepozen je (bil) tudi vladni pristop k drugemu valu epidemije. Zdravstvo je bilo prepuščeno samemu sebi, nepovezano in na kolenih. Samo zdravstvenemu osebju in solidarnosti se lahko zahvalimo, da še deluje, da rešujejo življenja. Medtem pa ima vlada še naprej druge prioritete. Tudi v drugem valu oddajo različnih poslov narekuje klientelizem, ljudje pa postajajo gola statistika. Okuženi, hospitalizirani, mrtvi so zgolj številke, razporejene po regijah, predstavljene v trendih (zdaj upada, zdaj rasti), sapo sem ter tja vzame le še nov rekord. Saj vlada je, saj vlada bi, saj vlada je hotela, saj vlada je naročila … ampak manjšinska opozicija nagaja in mediji maličijo resnico in odlike, uradništvo hibernira, zdravstvo ne upošteva …

Nepripravljenost države na drugi val je tudi posledica škodljivega in nestrokovnega kadrovanja vlade na ključne položaje v državi, še zlasti tam, kjer so hoteli uresničiti strankarske interese, in tam, kjer skušajo ustaviti preiskave. Če dam ob stran prevzeme FURS-a, Policije, NPU-ja, SURS-a in Urada za preprečevanje pranja denarja, izstopa predvsem imenovanje Milana Kreka na mesto direktorja NIJZ-ja. Direktor je postal v času največje zdravstvene krize, kar je, če poznamo njegovo dosedanje delo in reference, milo rečeno, neodgovorno dejanje te vlade. Vladi, ki je z vrha NIJZ-ja v času širjenja koronavirusa odslovila dva epidemiologa, za direktorja pa postavila strokovnjaka za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, so bili epidemiologi v času epidemije pač odveč.

In vladnega škodovanja državi očitno še ni bilo dovolj. Zato predsednik vlade svojo teorijo zarote vse izdatneje izvaža še v svet. V servilni in nespodobno prezgodnji “razglasitvi” zmage Trumpa ni zamudil niti priložnosti, da okara še tuje medije, s paranoidnim “je to grožnja?” odgovarja izkušenemu diplomatu … In se še ne ustavi. Vse zaradi notranjepolitičnih potreb po preživetju. Janez Janša je spet dokazal, da mu lastni interesi in interesi njegove stranke pomenijo več kot interes države. Upam, da njegovim koalicijskim partnerjem država pomeni več.

Ta vlada ni branik vladavine prava, demokratičnosti, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, niti tej vladi niso na prvem mestu interesi države in ljudi, razdvajanja so se s to vlado samo še načrtno povečala, s čimer rušijo boljšo prihodnost za vse.

Ta vlada je škodljiva, kolegice in kolegi iz SMC, NSi in DeSUS. Čas je, da vaše partikularne interese postavite na stran in pogledate širše, pogledate, kaj se dogaja naši državi, našim ljudem, ne glede, ali so vaši volivci ali ne. Če vam je kaj do ljudi, države in Ustave RS, potem je jasno: Čas je za nezaupnico Janezu Janši in njegovi vladi! It’s time to go!*

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ

* Čas za odhod