Brane Golubović: Glede na neučinkovito strategijo cepljenja naj vlada zamakne ukinitve brezplačnega testiranja s hitrimi testi.

Glede na neustrezno in neučinkovito strategijo cepljenja je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović na Vlado RS naslovil Javni poziv za zamik ukinitve brezplačnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi in k zagotovitvi določenega števila brezplačnih testov za zavarovane osebe v primeru uvedbe plačljivega testiranja.

Vlado Republike Slovenije pozivam, da zamakne ukinitev brezplačnega testiranja s hitrimi testi vsaj na 2. novembra 2021, tj. po jesenskih šolskih počitnicah oziroma na prehodu iz jesenskega v zimsko obdobje. Zamik datuma je nujno potreben, saj bi tako delodajalcem omogočili dovolj časa za pripravo na uvedbo ukrepa, v tem času bi se ljudje še naprej testirali, s čimer bi omogočali odkrivanje morebitnih okuženih oseb (pred začetkom šole in po vrnitvi z dopusta), poleg tega pa bi lahko z zamikom številne necepljene posameznike spodbudili, da se odločijo za cepljenje. Na podlagi veljavnih odlokov se namreč posameznik obravnava za cepljeno osebo šele po preteku določenega števila dni od prejema določenega odmerka.

Vlado Republike Slovenije pozivam tudi k zagotovitvi določenega števila brezplačnih hitrih testov na mesec za vsako zavarovano osebo v primeru ukinitve brezplačnega testiranja. Le tako se bodo ljudje še naprej testirali in s tem pomembno prispevali k zajezitvi širjenja novega koronavirusa v državi, saj je testiranje pomembno tudi za odkrivanje morebitnih okužb pri že cepljenih osebah.

Na smiselnost predloga je spomnil tudi poslanec LMŠ Aljaž Kovačič v sinočnji oddaji 24ur zvečer. »Datum naj se premakne, kajti da se 23. avgusta prenehati testirati brezplačno – ko se polovica Slovenije vrne z Hrvaške in gredo vsi v šolo – je neresno in nezrelo.«