Brane Golubović: Čista voda je ponovno ogrožena. Tokrat jo ogroža vlada, ki bi dovolila gradnjo na vodonosnikih, ob rekah, potokih,…

Leta 2016 smo pravico do pitne vode zapisali v Ustavo. Takrat je veljalo, da je voda strateška dobrina 21. stoletja in to velja tudi danes. Strah nas je bilo, da bi vodni viri in pitna voda postali tržno blago. Zakaj? Pitna voda je redka dobrina, zaradi naraščanja populacije, urbanizacije, potreb industrije in kmetijstva, podnebnih sprememb, onesnaževanja voda, … pa je njena vrednost (vsako leto) še toliko večja – tega se moramo zavedati. Vse redke dobrine so zanimive za trg, še posebej, če jih prav vsakdo od nas potrebuje za preživetje.

Novembra 2016 nam je s tem zavedanjem uspelo vodne vire, pitno vodo in vodooskrbo prebivalstva zaščititi z Ustavo. Tako smo odpravili grožnjo privatizacije. Takrat mi na pamet ni prišlo, da bo danes država – ki si je izborila ustavno pravico do pitne vode – želela znižati standarde varovanja voda. Da bo država sama sebi pljunila v skledo ter ogrozila svoje zaloge pitne vode. Sedaj je naš največji sovražnik pohlep in sprega vladajoče politike z gospodarstvom, ki postavlja interes določenega dela kapitala in industrije pred zdravo pitno vodo, torej pred ljudi.

Za kaj gre? Vlada in vladni poslanci želijo sprejeti zakon, s katerim bodo zagotovili pravno podlago in tako omogočili gradnjo oziroma obratovanje proizvodenj z nevarnimi snovmi na vodovarstvenih območjih. Namesto privatizacije nam sedaj grozi onesnaženje.

Državni zbor bo o tem odločal dan ali dva po Svetovnem dnevu voda (22.3.). Norčujejo se iz vseh nas, ki smo že 2016 – in bomo tudi tokrat – jasno povedali, da pri zdravi pitni vodi ne sme biti kompromisov, da voda nima alternative in jo zato moramo še posebej varovati. A ne. Vlada bi dovolila gradnjo na vodonosnikih, ob rekah, potokih, … Se kot država nismo nič naučili iz Kemisa, Magne, kemične tovarne v Dekanih, ki je danes že zaprta, Anhovega, kanalizacije, čez vodonosnik v Ljubljani, ipd?

To (početje) je nesprejemljivo. Zakon o vodah je potrebno zavrniti v korist zdrave pitne vode, čistega okolja, javnega dobra, države in ljudi. V LMŠ in opoziciji smo enkrat že rekli odločen ne, a to še ni dovolj. Zakon o vodah je šel skozi prvo siti. Dokončna odločitev bo sprejeta v državnem zboru konec marca.

Zato potrebujemo tudi vašo pomoč, vaš pritisk na vladno politiko in medije, da se ta norost, ogrožanje države in njenih ljudi ustavi. Če smo novembra 2016 svetu in Evropi nedvoumno pokazali, da je pitna voda v Sloveniji javna dobrina, dobrina – ki se je ne more privatizirati in se prednostno in trajnostno uporablja za oskrbo prebivalstva ter živali, šele nato za gospodarske potrebe, ne dvomim, da bomo tudi tokrat znali reči odločen ne vladni politiki in njihovim prišepetovalcem, ki s škodljivo zakonodajo ogrožajo vodne vire in prihodnost.

Resnično verjamem, da nam bo skupaj uspelo ustaviti to norost.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ